108 cm gädda – är det ett skämt?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-01

Malin Wollin har svårt att urskilja skojet i dag

Malin Wollin är bloggare och Wendela-krönikör.

Jag är apriltrög. Jag begriper aldrig vilket som är skämt och vilket som är blodigt allvar. Jag antar att det är det som definierar ett lyckat aprilapril, att man inte med hundra procent säkerhet kan avgöra om det är sanning eller bullshit.

I min morgontidning Barometern söker jag förgäves och kan bara konstatera att frysta politikerlöner inte är särskilt kul. Inte heller att valpar som har fel färg avlivas. Vad kan det då vara? Gäddtävlingen där en kille har fångat en gädda som är 108 centimeter lång? Är det skämtet? Är det osannolikt att en gädda är en meter lång? Jag vet inte hur lång en medelgädda är. Jag känner mig så dum och... lurad. Jo men det är nog gäddan som är skojset. Jag HOPPAS att gäddan är lureriet, för jag har då inte lust att steppa på en meterlång Esox lucius när jag sätter foten i Kalmarsund om ett par månader.

Jag minns ett aprilskämt för en sisådär femton år sedan då Barometern skrev att Ölandsbron hade sprickor och att det var livsfarligt och fullkomligt förbjudet att köra över. Min farmor och hennes syster blev alldeles förskräckta och gav sig iväg till brofästet för att se till att ingen trotsade livsfaran.

Så stod de där med sina handväskor och gestikulerade och skrek på folk att de INTE FICK KÖRA ÖVER BRON.

Detta är det allra bästa med aprilskämten, när godtrogna människor tar det hela till en handgriplig nivå. Som när jag idag skriver på bloggen att jag är gravid och Joachim tar det för sanning och sätter sig på ett plan till Kongo.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln