Jakt på en okänd avsändare

Anna Andersson om ”Madeleine F.” av Lena Einhorn

Uppdaterad 2017-01-10 | Publicerad 2017-01-07

Lena Einhorn (f. 1954).

RECENSION. Hanna har kört fast i sitt konstnärskap som målare och i stället sökt in på en skrivarkurs. Den karismatiska läraren har gett klassen en uppgift: att skriva något utifrån sju autentiska gamla radannonser, alla med avsändaren ”Madeleine F.”, som erbjuder lektioner i bland annat balett, musik, naturvetenskap och översättning. Medan kursarna går i gång på uppgiften fastnar Hanna i vem den verkliga Madeleine F. var, och börjar nysta i det.

Det är ramberättelsen i Lena Einhorns nya roman Madeleine F. (Natur & Kultur). Att Hanna är på jakt efter något mer än bara Madeleine F. förstår man men det blir aldrig riktigt klart vad det är – eller varför hon känner så starkt för kvinnan i annonserna. Att dialogen är pepprad med skiljetecknet ellips (…) säger något om känslan när man läser – det är trevande och osäkert.

Men det finns också en parallell historia, om flickan Magdolna, Magdi. Hon kommer på 1950-talet med sin familj från Ungern, rakt in i det folkhemsbygge som pågår i Sverige – ljusa, luftiga lägenheter för alla och kvardröjande rasism och antisemitism i hörnen.

Det är en starkare berättelse med en tydligare riktning – och så småningom förklaring – än berättelsen om Hanna.

Hannas och Magdis historier möts till slut. Medan de flesta frågor om Magdi besvaras förblir Hanna, och hennes drivkrafter, mer gåtfull.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln