Svenskarna säljer flest böcker i hela världen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-19

Mankell och Larsson bland de tio mest lästa

Henning Mankell är mer populär än någonsin.

Nu är han den tionde mest sålda romanförfattaren i världen.

– Det gäller att inte tänka på det för mycket, säger Henning Mankell, 60.

Svenska deckare fortsätter att skörda framgångar i utomlands. Tre utländska branschtidningar har studerat försäljningslistor under 2008 i stora delar av Europa och USA.

Bland de tio mest sålda romanförfattarna i fjol finns två svenskar med: Stieg Larsson på andraplats och Henning Mankell på tiondeplats.

– Det är en väldigt märklig upplevelse, säger Henning Mankell.

Han håller just nu på att sätta upp en version av August Strindbergs pjäs ”Fröken Julie” i Maputo i Mocambique, landet som varit hans andra hem i över 25 år.

Succé i England

I England har Kurt Wallander-filmerna varit en dundersuccé och nu planeras nya filminspelningar i Ystad med den brittiska stjärnan Kenneth Branagh i huvudrollen.

– Det jag har sett hitintills har varit väldigt bra. Jag har också haft mycket kontakt med Kenneth Branagh, som gör en egen tolkning av Wallander. Det är intressant men samtidigt vill jag inte lägga mig i deras arbete.

Ska visas i USA

Nu ska filmerna visas i USA och det lär inte minska intresset för böckerna som är översatta till 36 språk och sammanlagt sålt mellan 35–40 miljoner exemplar.

– Jag skriver berättelser som berör människor i deras upplevelser av att leva i den här världen och i den här tiden, säger han.

Förutom att repetera med teaterensemblen ägnar Mankell sina förmiddagar åt att skriva en ny bok. Vad den kommer att handla om vill han ännu inte avslöja.

– Det enda jag kan säga är att den kommer i juni om jag nu får leva och ha hälsan.

Vad gör du för alla pengar du tjänar på bokförsäljningen?

– Jag har till exempel skänkt 15 miljoner till att bygga en SOS-barnby här i Mocambique. Det är både ett roligt och bra sätt använda pengarna på. I mars sätter byggandet igång.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln