För dig som har brott på hjärnan

Uppdaterad 2015-06-23 | Publicerad 2015-04-01

Henrik Langes bilderbok får dig att dra på smilbanden

Den svartsynta deckarromanens fader, Raymond Chandler, diskuterade gärna sitt yrke brevledes med vänner och kolleger. I ett av dem – till redaktören på Harper’s Magazine – kommenterar han en seriös studie av hans författarskap som gjorts av en av tidens mest ansedda litteraturkritiker, W H Auden:

”Jag är bara en snubbe som har vispat upp ett par tidskriftsnoveller till romanformat. Vad bryr jag mig om detektivromanen som form? Allt jag vill är att få en ursäkt att göra en del experiment med dramatisk dialog.”

Chandlers redaktörer och förläggare strök obarmhärtigt hans mer atmosfäriska beskrivningar eftersom de påstod att det stoppade upp handlingen. Chandler menade att läsarna brydde sig mindre om handlingen än om stämningen som skapas genom dialog och miljöskildring. Naturligtvis hade han rätt.

När Henrik Lange ger sig på att undersöka deckarens anatomi har många lik flutit under broarna sedan Chandlers tid. I bild/text-boken Lektioner i mord inriktar sig Lange på den svenska deckaren, och han skriver i en tid när inte bara lik utan också författarförmögenheter tornar upp sig i det svenska landskapet.

Lange låter sina exempel utspela sig i Bollebygd, vilket låter som en lika utmärkt som hittills oexploaterad plats för en utbränd svensk kriminalkommissarie att verka i under loppet av sådär åtta romaner.

Han listar nödvändiga karaktärer (den jobbiga chefen, journalisten, den oskyldige m fl), nödvändiga miljöomständigheter och nödvändiga scener (relationsstrulet, obduktionsscenen, scenerna ur mördarens perspektiv m fl).

Var och en förstår att det blir mycket dräpande. Den blivande deckarförfattaren får också mer handfasta karriärtips om hur man blir en lyckosam deckarförfattare. Här och där petar Lange också in några av sina ”För dig som har bråttom”-serier, hans egenuppfunna genre som denna gång återberättar svenska deckarklassiker i fyra effektiva bildrutor.

Detta är en bok att dra på smilbanden åt, om man är någorlunda bevandrad i den svenska deckarterrängen. Var och en kan fylla på med detaljer som saknas. Själv saknar jag till exempel Ingen täckning-detaljen, som blivit nödvändig sedan mobilernas tillgänglighet och vittnesvänliga videofunktioner. Jag menar, fundera på hur många klassiska deckarintriger som fallit platt om de iblandade haft omedelbar tillgång till gps, webben, mikrofon, hitta-min-iphone och Candycrush. Kanske inte det sista, men i alla fall. I nutida deckare tillkommer alltså ingen täckning eller låg batterinivå. Viktiga scener.

Men Henrik Lange får med det mesta som ska till. Hans enkla men effektiva bilder står som vanligt för de varmaste flinen. Vad som saknas är någon som korrekturläser åt honom.

Jonas Thente

Henrik Lange medarbetar i Aftonbladet Kultur, därför recenseras boken av Jonas Thente, litteraturkritiker i Dagens Nyheter.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln