- Orden har befriat mig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-06-13

Elsie Johansson har satt punkt i nya romanen - och för sitt äktenskap

UPPBROTT Elsie Johanssons böcker "Glasfåglarna", "Mosippan" och "Nancy" har sålts i över 600 000 exemplar. Nu håller hon på att bryta upp från sitt tidigare liv och packar ned saker i sin pappas drängkista.

- Om man ska gräva kan man lika gärna göra det djupt.

Elsie Johansson, 73, har skrivit en omskakande äktenskapsroman, som inte väjer för bottenlös smärta och förnedring.

När hon satt punkt skilde hon sig, sålde villan och köpte en våning i Uppsala.

- Det har varit en fruktansvärt jobbig process men nu är jag snart igenom.

Elsie Johansson håller på att rensa, slänga och packa ihop sina saker i Storvreta, ett litet samhälle på Uppsalaslätten.

- Jag ska äntligen unna mig! Tänk dig att ensam få rå över en våning på 115 kvadratmeter. Det är otroligt spännade att börja ett helt nytt liv.

Ett ok har lyfts

Kraften till denna genomgripande förändring har hon fått genom att skriva "Näckrosträdet", som hennes nya roman heter.

- Jag läste en gång en bok som hette "Orden som befriar" av Marie Cardinal. Orden har befriat mig också. Jag har skrivit mig fram till styrka. Det är som om ett ok har lyfts från mina axlar.

I mitten av februari år 2002 satt Elsie Johansson på ett tåg och ritade olika cirklar. I dem placerade hon olika stationer som hon ville fram till.

- Det var så det började. Men ämnet har jag bearbetat hela mitt vuxna liv.

"Näckrosträdet" handlar om en ung kvinna från fattiga förhållanden som blir fosterbarn hos en lärarinna.

Svek och otrohet

Hon får möjlighet att studera och är på väg att ta studenten när hon blir handlöst förälskad och lämnar allt för att gifta sig. Hennes man är lång, mörk och ståtlig.

Vad hon inte vet är att han periodvis lider av ångest och depressioner och tvingas in på psykiatrisk klinik.

Deras äktenskap kommer att präglas av mannens svek och otrohet. Men hon orkar inte bryta förhållandet - hennes beroende är för starkt. Och när han ständigt kommer tillbaka till henne tar hon emot honom.

- Det är en kärleksroman. Denna underliga företeelse som är så svår att definiera och hantera. Kärlek - jag tycker synd om detta ord på sex bokstäver som ska bära hela universum.

Ska gå genom märg och ben

Elsie Johansson säger att boken inte är en beskrivning rakt upp och ned av hennes eget äktenskap.

- Man blir så mycket sannare om man vågar göra en fiktiv skildring av verkligheten än om man skriver en ren självbiografi. Författare tar alltid av sig själva och sitt eget. Det finns mycket jag hämtat ur min egen erfarenhetsbank. Och det har varit smärtsamt att gå ned igen i processer som jag i viss mån genomlevt själv.

Ibland har hon tvekat.

- Men så har jag sagt mig: Nu kör jag. Skoningslöst. Annars blir det inget. Boken ska gå genom märg och ben. Men jag hade inte klarat mig utan min 28-åriga sondotter. Hon har läst varje rad och uppmuntrat mig när jag känt mig tvehågsen.

Lite orolig

"Näckrosträdet" innehåller mycket svartsjuka och vettlöst raseri. Den kvinnliga huvudpersonen smetar till exempel ned sin rivals postlåda med hundskit.

- Sexualdriften trotsar både Gud och djävulen.

En mening som hon raderade ut många gånger men som till slut fick vara med lyder: "Jag köpte en dildo, en knottrig till och med."

- Jag ville bejaka den kvinnliga sexualiteten.

Elsie Johansson är lite orolig för hur läsarna ska reagera. Hennes tre böcker "Glasfåglarna", "Mosippan" och "Nancy" har sålts i över 600 000 exemplar, och många har hört av sig och uppmanat henne att skriva en fortsättning.

- Men jag kan inte skriva för att tillfredsställa andras behov. Jag skriver bara för att tillfredsställa mina egna behov. Och jag måste gå vidare.

Fakta:

Harry Martinson - en favorit.

Elsie Johanssons boktips till...

Marita Ulvskog, kulturminister.
Åsa Waldau, Kristi brud.
Göran Persson, statsminister.

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln