Jag får lätt panik av ”The daily Messiah”

Podden ska vara rapp och effektiv men blir mest hetsig

Messiah Hallberg och Klara Doktorow lämnade NRJ efter ett omskrivet bråk med utgivaren Bauer Media i våras.

Nu har radioduon slutit fred med koncernen och återvänt. Tillsammans med vännen och kollegan John Willander Lambrell lanserade de nyligen den dagsaktuella nyhetspodcasten The daily Messiah. Podden släpps varje vardag och ska ge lyssnaren ”allt du behöver veta kring det mesta som händer i världen”. De halvtimmeslånga samtalen rör sig kring de senaste dagarnas stora nyheter och snackisar.

Tyvärr får jag lätt panik efter bara några minuters lyssning.

Jag har inte lyssnat på kommersiella radiokanaler sedan jag som tioåring ständigt hoppades på att få höra Britney Spears megahit Oops I did it again, så det är väl egentligen ingen överraskning att poddversionen av NRJ Morgon inte är något för mig.

The daily Messiah vill vara rapp och effektiv men samtalstempot blir hetsigt. När jag slår på ljudet är jag först övertygad om att jag råkat ställa in uppspelningen på dubbel hastighet. Och nej, jag är inte 65 år, även om det låter så.

Anekdoterna och spaningarna är avhuggna, särskilt som de ofta mest består av referat av artiklar från Aftonbladet och Expressen. Det krävs mer än en halvdan genomgång av nöjesnyheter från veckan som gått för att jag ska orka ta mig igenom ett avsnitt.

Med det sagt är det förstås mer genomarbetat än de korta och plågsamt hurtfriska prator som programledare i kommersiella radiokanaler levererar mellan låtar och reklam.

Ibland glimrar det trots allt till. Som när Hallberg – som på scen är en av Sveriges roligaste komiker – berättar att han och hans barn brukar fira in tidsomställningen till sommar med att gå och köpa en glass. Vid omställningen till vintertid blir det istället en promenad till kyrkogården där de snickrar en kista.

Men trots små stunder av skratt är det känslan av ett spretigt samtal utan riktning som dröjer sig kvar.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.