Rosa idéerna kan inte förändra – än

Hollandes strategi kan få effekt först efter tyska valet 2013

François Hollande får lugna sig. Foto : AFP

”Jag är inte farlig ... jag ­föredrar att kallas François den rosa, snarare än den röde”, ­försäkrade François Hollande finanskapitalisterna vid ett ­besök i London i vintras.

Han skojade förstås lite, men så ser ändå ramarna för progressiv politik ut. Från Göran Persson till Brasiliens Lula, alla tvingas de lova att snällt hålla budget och inte störa affärerna.

När Hollandes anhängare i går festade vid Bastiljen var det därför inte en seger för ­något dramatiskt nytänkande, utan mer för det anständiga Frankrike. Med sitt desperata vinkande och blinkande till Front Nationals väljare drev Sarkozy bort socialliberalerna, men utan att lyckas upprepa stölden av rasiströster från 2007. Man kan bara lura folk en gång, och Marine Le Pens geniala blankröst – som fick tillräckligt många av hennes väljare att stanna på soffan – öppnar för Front National som ”den enda riktiga oppositionen” inför parlamentsvalet.

Enligt svenska ledarsidor, som avfärdar socialistpartiets program som ”vänsterpopulism” och ”verklighetsflykt”, står nu Frankrike och EU snart vid r­uinens brant, om Hollande inte har den goda smaken att svika sina vallöften.

I själva verket drabbar hans berömda skatt på 75 procent omkring 3 000 superrika. 150 000 subventionerade jobb åt unga låter mycket i Sverige, men inte i ett land med 61 ­miljoner invånare och en ungdomsarbetslöshet på 23 procent. Och sänkningen av pensionsåldern gäller bara dem som jobbat sedan de var 18.

Det är svårt att tro att ­sådant skulle skaka den ­europeiska ekonomin.

Hur Hollande egentligen vill ändra europaktens recept för massarbetslöshet och välfärdsslakt är svårare att veta. Kanske nöjer han sig med ett symboliskt tillägg om jobb.

I slutändan hänger hans politiska framtid på hur han klarar striden mot finanskapitalet. Frågan är ju inte om EU-länderna gemensamt kan ­satsa sig ur krisen utan att drabbas av kapitalflykt och räntehöjningar, utan om Frankrike får andra med sig. Kanske är det därför först efter valet i Tyskland nästa år som Hollandes ­rosa idéer har en chans att förändra Europa.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.