Bokhandelns sista chans - fasta priser

Men Frankrikes modell kommer knappast nå Sverige

Sedan flera år tillbaka har det från alla möjliga håll varnats för att den fysiska bokhandeln är på väg att dö.

När nu Hedengrens bokhandel, en legendarisk, välsorterad boklåda mitt i Stockholm med avdelningar för spansk, fransk, engelsk och tysk litteratur, vid sidan av den svenska, står inför konkurs, betyder det att läget är allvarligt.

Vi talar om en miljonstad som strax inte har en enda välsorterad bokhandel. KF har sålt sin andel i Akademibokhandeln till ett risk­kapitalbolag, så den kedjan lär knappast utgöra ett alternativ. Nicklas Björklund, som äger Hedengrens, berättar i radions Kulturnytt att många använder bokhandeln som ett showroom. Man går dit, noterar titlar, går hem och beställer på nätet. Detta må anses en smula lömskt av kunderna, å andra sidan visar det hur viktigt det är med den fysiska bokhandeln. Dit kan man gå för att hitta böcker man inte visste fanns.

Det enda som kan hindra bokhandeln undergång är fasta bokpriser. Om nu böcker och läsning är så viktigt, som det ordas om från kulturdepartementet oberoende vilken partifärg som där styr, så borde man veta att detta är enda lösningen.

Frankrikes modell är att ge skattereducering för varje bokhandel som håller ett visst antal titlar och undviker att skylta med bästsäljare alltför flagrant.

En sådan modell kommer nog aldrig att införas i Sverige, det vore väl otillbörlig konkurrensfördel eller nåt. Ekonomin är i detta land viktigare än läsning, bildning och kultur.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln