Kom tillbaks PK-banken!

Pia Bergström om behovet av en politiskt korrekt vinstfri bank

Minns ni PK-banken? Den bildades på 70-talet som ett ”statligt alternativ” till de privata bankerna.

Men tiderna förändrades. PK-banken växte och köpte upp och fusionerade och bytte namn till Nordbanken. Den svajade rejält under 90-talets finanskris men fick 63 miljarder av de ansvarsfulla skattebetalarna, rätade upp sig och blev Nordea. Där cheferna har feta löner och fallskärmar och småspararna usel ränta. Eller noll som på mitt lönekonto.

Nordea är numera stornordisk koncern där svenska statens ­aktieinnehav bara är 7 procent.

I de läckta Panamadokumenten nämns Nordea 10 000 gånger. 400 snorrika svenskar, allt från egenföretagare till näringslivets toppar har försökt komma undan skatten och Nordea kan ha hjälpt till.

Girighet har ingen botten och mycket vill ha mer men i det här läget torde inte enstaka huvudrullningar göra något bättre. Vi behöver en skinande ren och ny PK-bank. En stabil och samhällsnyttig institution som vi pk-människor och hederliga skattebetalare kan lita på. Där man kan spara tryggt, låna utan ocker och rådas utan ljug. En bank som överhuvudtaget inte befattar sig med olagligheter och äventyrligheter.

Varför ska man tjäna pengar på bankkunder? Varför måste en bank gå med vinst? Varför är banker alls börsnoterade? En schyst vinstfri bank skulle vara verklig valfrihet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln