Så blir invandraren en helt klasslös individ

I Sverige är arbetarklassen född svensk – hade mina föräldrar lurat mig hela tiden?

Boxning: arbetarsport eller invandrarsport? Eller båda? Segen Meles skriver om hur invandraren tydligen aldrig får vara något annat än klasslös, ihopklumpad med människor från hela världen. På bilden den svenske boxaren Anthony Yigit (tv) och spanske Sandor Martin som möts i en Europatitelmatch (EBU), 2017.

På universitetet, när jag fick frågan ”hur kommer det sig att du läser retorik?” svarade jag bildning. Jag ville bildas och fick motfrågan om mina föräldrar var akademiker. Jag fnissade först men svarade att min familj är arbetarklass. ”Vad jobbar de som?” frågade läraren varpå jag svarade vårdare och undersköterska. ”Ja, men då har de en utbildning, då är de inte riktig arbetarklass.”

Jag tror inte det var överförmynderi, snarare lärarens egen bild av vem den svenska arbetaren är. Med utbildning som ett ess i rockärmen har man tagit ett stort kliv bort från arbetarklassen. Men jag kan inte låta bli att snurra i Jan Guillous tankemönster att man inte kan göra en klassresa bara för att man blivit miljonär.


I detta fall skulle det väl innebära att man inte gör en klassresa bara för att man har utbildats. I boken ”Klass i Sverige” skriver Göran Therborn att gränserna mellan arbetare och medelklass blivit suddigare när arbetarklassens sammansättning förändrats genom utbildning. Det är väl det som inneburit att en del inte känner sig som arbetare, trots att de faktiskt är det.

Oavsett gjorde lärarens påstående mig förvirrad. Vilket fack tillhör jag nu? Medelklass? Enbart invandrare? Definitionsmässigt stämmer det inte, dessutom tillhör väl alla invandrare inte samma samhällsklass? Har jag aldrig tillhört arbetarklassen?


I sista avsnittet av Tom Alandhs dokumentär ”Hej och tack för mig” på SVT play säger Alandh att boxning en gång var en arbetarsport där Harry, Olle, Ingemar och Bosse kunde bli svenska mästare och på så vis visa att man dög. ”Men när jag träffade Majid Jelili för 23 år sedan då hade boxning också blivit en invandrarsport. För det var knappt någon i det svenska landslaget som hade sina rötter i ’Du gamla, du fria, du fjällhöga nord’”, fortsatte Alandh. Nog förstår jag tanken men i det stora hela undrar jag om citatet inte bekräftar min bild av att det inte längre finns en arbetarklass, att begreppet arbetarklass inte innefattar någon som heter Majid, vilket i sin tur innebär att invandrare på grund av sin etnicitet inte kan tillhöra den svenska arbetarklassen.

Det är lättare med epitetet invandrare. Det går att klumpa ihop människor och erfarenheter från all världens hörn i begreppet som tycks sakna klasstillhörighet

Om den riktiga arbetarklassen inte finns längre men däremot en annan grupp som orsakar samhälleliga besvär och ständigt motbevisar det positiva med privatisering, kapitalism och strävan efter mer, är det lättare att demonisera den gruppen. Arbetare associeras för mycket med ärlighet, med obildade men hårt arbetande svenskar med en ljus framtid. Begreppet invandrare betyder offer, obildad och lat.

Att lägga skulden för ohållbara samhällsstrukturer på invandraren i stället för på arbetaren är därför lättare. Invandrare arbetar inte, de begår brott. Kanske är det därför som stora presskonferenser kring arbetsplatsolyckor samt politiska åtgärder lyser med sin frånvaro trots att det förra året var något fler arbetsplatsolyckor med dödlig utgång än dödsskjutningar i Sverige.


Det är kanske förenklat att skylla på politiker när den svenska allmänheten inte känner sig otrygg när någon i ett industriområde i Kiruna blir överkörd av en dumper, eller när en bygghiss rasar i Sundbyberg och fem personer omkommer. Det är ingen samhällelig konsekvens, det är individens val.

”Jag kommer från arbetarklass, mina föräldrar hade ingen utbildning alls,” fortsatte läraren och jag undrade igen om jag blivit förd bakom ljuset av mina föräldrar.

Det är lättare med epitetet invandrare. Det går att klumpa ihop människor och erfarenheter från all världens hörn i begreppet som tycks sakna klasstillhörighet. Det blir trovärdigare i andras ögon att bara vara invandraren och alla konnotationer som kommer med. Ingen behöver heller visa att det faktiskt finns en svensk kultur, en svensk kulturkanon och heller inte visa vart de tar vägen på midsommar, för invandraren vill ju invandra i tysthet. Vara tacksam och glad över att få vårda dygnets alla timmar. Syns invandraren ska det vara i rum som herrskapet vill att invandraren kan beträda. Hur skulle invandraren dessutom förstå sig på den svenska arbetarklassen?

Nej, det bästa är nog att låta invandraren traska runt i det de redan känner till. Sverige har ingen arbetarklass, Sverige har invandrare som saknar samhällsansvar.

Café Bambino: Frågelådan är öppen!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.