Skolminister – och aktieägare i skolbolaget

Med Lotta Edholm i regeringen smälter marknadsintresset och den politiska makten samman

Liberalernas Lotta Edholm är skolminister i den nya regeringen.

Förskolebolaget Hälsans förskola bytte namn till Tellusgruppen, det gamla namnet flög inte sedan Uppdrag granskning avslöjat att förskolebarnen fick äta knäckebröd och dricka vatten för att ägarna (till exempel den förre liberale politikern Bijan Fahimi) skulle kunna bli rikare. ”Vi fick hela tiden höra att vi skulle spara, spara, spara”, sa en av förskolans anställda till Aftonbladet 2014.

Sedan i går är Liberalernas Lotta Edholm vår nya skolminister. Trots att jag sedan tidigare betraktat Edholm som omdömeslös och någon som främst företräder enskilda ekonomiska intressen, blev jag paff när hon 2021 gick nästan direkt från att vara skolborgarråd i Stockholm till att sitta i Tellusgruppens styrelse. Helvetet har trots allt grader och alla skolbolag är inte firma ruffel & båg som Tellusgruppen är.


Tills den nya regeringen var ett faktum förde den expanderande Tellusgruppen en skakig tillvaro på börsen, sen blev det glädjeskutt och efter tillkännagivandet av ny skolminister steg aktiekursen med över tolv procent. Det är väl den sortens värdeökning man kan tänka sig för ett bolag som har en minister som äger aktier i bolaget och även sitter i dess styrelse.

Skolbolagen är ideologiska; låtsasmarknader skapade av kompisar för kompisar och ju större de växer sig desto mer skattemedel går till opinionsbildning för dem.

Fast de behöver det allt mindre? Med Edholm som skolminister har vi inte längre en situation där lobbyister som representerar bolag måste påverka politisk makt utan bolagsintresset är den politiska makten. Så förklarade för övrigt den brittiske författare George Monbiot katastrofen Liz Truss ställde till med efter att hon blivit vald till premiärminister: Hon behöver inte influeras av den korrupta delen av näringslivet, hon är den.


2018 kungjorde Edholm själv hur hon ser på vem som äger vad när hon kommenterade Ilmar Reepalus statliga utredning där han föreslår ett vinsttak för skolbolagen, hon sa: Reepalus vinstförbud är lika absurt som att förbjuda privatpersoner att öppna sparkonto. Det är så hon ser det; det är ingen skillnad på pengar vi gemensamt samlat in för att förvalta samhället och privata pengar: Skattemedel tillhör hennes kollegor i Tellusgruppen lika mycket som pengarna på ditt sparkonto tillhör dig.

På skolområdet tycks det bli full pott för välfärdsoligarkerna och de har nog höga förväntningar på den nya skolministern. Osvenskt alltihop faktiskt och långt ifrån det folkhem som Sverigedemokraterna talade om under valet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.