Vapenfabriken – en dubbelskandal

Sverige talar om mänskliga rättigheter – men går med på vapenkontrakt

Reinfeldt beväpnar diktaturen i Saudiarabien. Foto: Scanpix

”Stor är friheten. Så stor att människor är villiga att offra sina liv för att få uppleva den. Det är vad vi sett och fortsatt ser i Nordafrika och Mellanöstern. Den arabiska våren är ett fantastiskt uttryck för människans frihetslidelse. En människors kamp för frihet, demokrati och rättfärdighet. En kamp Sverige gett och fortsatt ger vårt stöd.”

Så inledde Fredrik Reinfeldt sin regeringsförklaring den 15 september 2011.

I själva verket beväpnade hans regering samtidigt revolutionens dödgrävare. Sex månder tidigare rullade saudiskt pansar in i Bahrain för att slå ner upproret där.

Att Sverige i många år sålt vapen till Saudiarabien är väl känt: radarsystem, pansarvärnsvapen. Men samarbetet går längre än så, vi bygger till och med en vapenfabrik åt dem, visade Sveriges Radios Ekot i ett glimrande grävreportage i går. Det är mycket allvarligare. Vapenexport kan stoppas om man vill, eller användas som påtryckningsmedel. Med en fabrik blir regimen oberoende.

Regeringen Persson födde idén, regeringen Reinfeldt finslipade den. Realpolitiken styr, oavsett regeringsfärg. För att oljan ska fortsätta flöda fritt, måste saudierna sitta säkert. Och bjuds en möjlighet för Ericsson och Saab att casha in på vapenkontrakt, blir orden om mänskliga rättigheter fjäderlätta.

Det är en dubbelskandal.

Utrikespolitiskt beväpnar vi en av världens värsta diktaturer, som inte drar sig för att använda vapnen mot upprorsmakare i såväl det egna som i andra länder. Inrikespolitiskt för man avsiktligt, ja utstuderat, det svenska folket bakom ljuset.

För att dölja jätteaffären, berättar Ekot, har Totalförsvarets forskningsinstitut med regeringens goda minne konstruerat ett ”privat” bolag som täckmantel. Man vill kunna förneka det man gör. Det låter som en film, som något CIA kan ha för sig. Inte ens riksdagen är informerad.

Det gör det till ett brott inte bara mot demonstranterna på Manamas eller Riyadhs gator, utan också mot den svenska demokratin.

Stor är friheten.

Men större är stabiliteten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.