Hälsogurun må bluffa – men vi behöver honom

På vårdcentralen hinner läkaren inte ens fråga hur jag mår

Jay Shetty – hälsopoddare med kanske inte så väldigt stor erfarenhet av livet som munk.

Inom loppet av en månad har två världskända hälsopoddare på olika sätt avslöjats i media. Den första är Jay Shetty, som har miljontals lyssnare varje månad och är så stor att när Jennifer Lopez och Ben Affleck gifte sig 2022 valde de honom som vigselförrättare.

I slutet av februari publicerade The Guardian en avslöjande artikel som visade att denna hälsoguru slirar kraftigt och ofta på sanningen. Till exempel är en bärande balk i hans varumärkesbygge att han har levt som munk i Indien i tre år och sen lämnade klostret för att i stället sprida visdomar från munklivet till vanligt folk. Men enligt The Guardian har han inte alls levt som munk i åratal, snarare i några enstaka veckor under lov.

Artikeln i The Guardian kommer antagligen inte påverka hans lyssnare. För Shetty håller inte bara på med podd, han har byggt ett ”community”, som han kallar det, som påminner om en väckelserörelse. Jag föreställer mig att om Jesus hade fötts idag hade han gjort ungefär så här; startat en podd och uppmanat sina följare att ”subscribe” på hans youtube-kanal – och det är inget nytt att anhängare till en guru accepterar vissa luckor i berättelsen, som en jungfrufödsel.

I västvärlden är vi bra på att behandla konkreta hälsoproblem som brutna ben och cancer, men är sämre på att förebygga ohälsa

Den andra poddaren som hamnat under lupp är amerikanen Andrew Huberman. I sin podd ”Huberman Lab” förespråkar han kallbad, noll alkohol och bjuder ofta in gäster som talar om vikten av att leva ärligt. I mars blev han avslöjad i New York Magazine med att ha relationer till fem kvinnor samtidigt utan att de kände till varandra.

Det är inte olagligt att vara lögnare i privatlivet men avslöjandena visar hur lätt det kan vara att i sociala medier bygga fantasibilder ingen lever upp till. Men att de har så många följare säger också något om efterfrågan. I västvärlden är vi bra på att behandla konkreta hälsoproblem som brutna ben och cancer, men är sämre på att förebygga ohälsa. Det finns sällan ett mer holistiskt synsätt.

 

Det är skälet till att jag själv har börjat lyssna på hälsopoddar. Inte just på dessa herrar – i synnerhet Shetty triggar mig, han påminner mig om alla de killar, egenkära snackare, som tar ens idéer och presenterar som sina – men på andra, liknande. Jag upplevde att vårdcentralen lämnade mig åt mitt öde. Min läkare är snabb med att skriva ut medicin men hinner aldrig fråga hur jag mår.

De här poddarna fyller ett vakuum och man får ge Shetty att han oftare pratar om själen, trauma och ensamhet än om kost och löpning. Det är lätt att skratta åt hälsoentreprenörer som inte ens själva klarar av att leva upp till sina ideal – men att de är så stora visar att det finns ett behov som inte går att vifta bort.

Café Bambino: Varför är vi glada att Barbie fick en mus?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.