Vänsterledare på flykt: Putin är rädd för oss

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2013-11-21

Efterlyste aktivisten Aleksej Sachnin söker politisk asyl i Sverige

Det pågår en politisk repression mot vänstern i Ryssland, för dess roll i proteströrelsen mot Putin. Ett 30-tal aktivister sitter fängslade, medan andra har tvingats fly utomlands. En av dem är Aleksej Sachnin som söker politisk asyl i Sverige.

Det var efter misstankar om valfusk i december 2011 som det lilla partiet Vänsterfronten begärde tillstånd för en demonstration. Vänsterfronten, ett ungt socialistiskt parti fritt från det sovjetstalinistiska arvet, brukade i bästa fall kunna samla ett hundratal människor. Regimen beviljade ansökan.

– Men både vi och regimen blev förvånade över hur många människor som kom, berättar Aleksej Sachnin som är en av ledarna för partiet.

Över hundratusen personer slöt upp utanför Kreml i Moskva. Folk hade fått nog av regimens arroganta maktmissbruk, och så föddes proteströrelsen mot Putin.

Det bildades en bred koalition av oppositionsgrupper, och vänsterledarna Sergej Udaltsov och Aleksej Sachnin kunde ses sida vid sida med liberaler som Garry Kasparov och Boris Nemtsov, men också med nationalisten Aleksej Navalnyj, känd för sin antikorruptionsblogg.

– Alla kunde enas runt frågan om fria val, säger Aleksej Sachnin.

Vänsterfronten började även lyfta fram sociala frågor. Det var enkla krav på bättre bostäder och sjukvård, höjda minimilöner och pensioner, vilket fick partiet att växa i popularitet. Men även regimen blev allt mer uppmärksam på vänsterns framfart.

– Liberalerna är illa omtyckta för den katastrofala ekonomiska politik de förde på 90-talet, så de har inget folkligt stöd och Putin är inte rädd för dem, säger Aleksej Sachnin. Vänstern är den enda del av oppositionen som kan få med sig folket, och regimen är rädd för folket och därmed också rädd för oss.

Den 6 maj 2012 samlade oppositionen till en stor demonstration på Bolotnajatorget i Moskva, i samband med att Putin för tredje gången installerades som Rysslands president. Kravallpolisen gick till brutalt angrepp mot demonstranterna och beskyllde dem för uppror mot staten.

Just nu pågår rättegångarna mot 28 aktivister från Bolotnajatorget. Nyligen föll en av de första domarna. Det var demonstranten Michail Kosjenko som blev dömd till sluten psykiatrisk vård. Domstolen menar alltså att man måste vara sjuk om man demonstrerar mot Putin och kräver fria val.

När Aleksej Sachnin fick veta att han också var efterlyst flydde han till Serbien, dit ryssar kan resa utan visum. Därifrån tog han sig till Sverige, där han nu söker politisk asyl.

– Det handlar inte bara om min personliga säkerhet, utan också om den kamp jag är en del av. Jag kan göra mer nytta i frihet än i fångenskap, säger Aleksej Sachnin.

Den ryska vänstern har tystats av repressionen. Det finns därför inte längre någon kraft som kan bemöta och bekämpa den växande nationalismen och intoleransen i Ryssland. Aleksej Sachnin hoppas därför kunna göra vad han kan genom att fortsätta sitt oppositionsarbete mot Putin i exilen.

Per Leander

Fotnot: Aleksej Sachnin talar i dag på Socialistiskt forum på ABF i Stockholm.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.