Elegant Kafka-process

Josef K i Köpenhamn.

»TEATER Josef K är den evige tjänstemannen som sköter sitt och håller sig på sin kant. Ändå vaknar han upp en morgon och befinner sig vara arresterad. Oklart för vad, men processen är redan igång. När Republique i Köpenhamn gör teater av Kafkas roman är det med fin känsla för Kafka-situationen. Den kompakta gråa väggen på scenen döljer hela det obegripliga auktoritära systemet av lust, skam, skuld och straff. Då och då öppnar den sig i all sin blodrödhet, drar in Josef i scener och kryphål eller låter honom förbli panikslaget vittne. Det är oerhört elegant, rörligt och visuellt, av regissören och scenografen Martin Tulinus och hela scenmaskinen av ljud och ljus fungerar effektivt, vackert, koncentrerande på vad det hela egentligen handlar om.

Jens Jacob Tychsen (nu senast i Borgen) gör huvudrollen med imponerande nyans och avstår helt från teatrala egenabsurditeter. Hans Josef K kan vara vem som helst i kostym och själva anonymiteten ger plats för människan. På scenen ser vi hans hämmade skräck/lust att hamna i de ständigt fala kvinnornas utbjudande garn. Vi ser att han inte vet vad han gjort för fel, men att han flyr ändå, för att komma bort från det.

Processen på Republique växer på så sätt i allvar och pekar med ett övertygande finger mot vår egen tid av ogripbar övermakt och individuell foglighet/flykt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.