Flytta in den hemlösa grafiken på slottet

På Gripsholm kan konsten möta turismen

Helgens katastrofala brand då Grafikens Hus i Mariefred totalförstördes innebar naturligtvis en stor kulturell förlust, vid sidan av den materiella. Det som byggts upp genom åren med verkstad, trogen publik, skolbesök, kommer att behöva etableras på nytt och sådant tar tid och kraft. Samlingen måste sakta rekonstrueras.

Grafiken är en genre som kämpar på: sällan uppmärksammad på kultursidor som denna, men närvarande på mångas väggar. En vardagligare del av konstfältet alltså, som egentligen bara företräds av tre större institutioner i Sverige - förutom Grafikens Hus också Grafik i Väst (Göteborg) och Grafiska Sällskapet (Stockholm).

När nu en återuppbyggnad måste göras, har Grafiska Sällskapet lovat sitt stöd. Vilket ju är strålande för nu behövs inte ”bara” pengar, utan framför allt kunskap och samarbeten. Grafikens Hus som institution är dock ingen hjälplös liten fågel, här finns både sponsorer från näringslivet samt kommunalt och statligt stöd - ett upplägg som är i linje med nuvarande kulturpolitiska ideal.

Strängnäs kommun erbjöd i går temporära lokaler för verksamheten. Men kulturdepartementet har ännu inte vaknat eller uttryckt någon sorts handlingsvilja. Tillfälligt skulle kanske Gripsholms Slott fungera? Den grafiska konstens möte med turismen - det kan bli storslaget.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.