Säg till när ni är redo, Expressen

Åsa Linderborg: Efter morden tar tidningen strid mot vänstern

Expressen 24 oktober

Ett par dar efter terrordådet i Trollhättan skriver Sakine MadonExpressens ledarsida (24 okt) att vi inte ska politisera det som hänt. Uppmaningen lät som ett eko från sommaren 2011, när Breivik försökte avrätta ett helt ungdomsförbund: Vänstern får inte göra politik av detta!

Ett asylboende per dygn står i brand. Hälften av årets brandattentat har ägt rum efter SD:s uppmaning till utomparlamentarisk kamp den 15 oktober, har journalisten Andrev Walden räknat ut. På Svenska Dagbladets ledarsida benämns mordbrännarna som "ligister".

En man mördar två och skadar ytterligare tre på en mångkulturell skola som han noga har valt ut.

I detta läge väljer Expressen att ta sin första strid åt vänster; Aftonbladets ledar- och kultursidor ska inte placera Trollhättan på högerkartan, för det vore pajkastning.

Samma helg namngav Expressen en icke offentlig person, en vänstersinnad designer som skrivit en dum sak på sin privata Facebook, varpå en av näringslivets främsta opinionsbildare knåpade ihop en hel lista på antirasister som raskt utsattes för hot från extremhögerns hejdukar. För ett par månader sen hängde Expressens ledarsida ut en ung SVT-vikarie med invandrarnamn och vänstersympatier. I båda fallen har brännmärkningen gjort att personerna måste försvara rätten till sina arbeten.

När Charlie Hebdo utsattes för en terrormassaker uppmanades alla svenska muslimer att ta avstånd från jihadismen. Om en antifascist kastar sten, uppmanas hela vänstern rensa upp i sina led. Samma krav dunkar nu, när Afa – vansinnigt och pinsamt nog – smetat in en SD-topps dörr med blod. ”Upprensning” kanske man kan kalla det våld Afa använder mot vänsterdemonstranter som de anser agerar som renegater.

När en terrorist hugger ner folk med kniv och därmed sätter skräck i landets alla ungar och lärare med mörk hårfärg, uppmanas vi att besinna oss.

Det finns en som verkligen har "politiserat", och det är Anton Lundin Pettersson. Som terrorist agerade han visserligen ensam, men som rasist var han långt ifrån isolerad. Lika lite som SD har monopol inom borgerligheten på att sprida främlingsfientlighet.

Expressens ledarsida kan ropa hej när de känner sig redo att prata om det.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.