Svinna och spökkök – här är årets bästa nyord

Men de flesta nya orden präglas av pandemins gråhet

Att ”svinna” – kasta något som hade kunnat gå att använda – är ett fenomenalt ord med goda utsikter att överleva, skriver Petter Lindgren.

Trots eller tack vare den allmänna undergångsstämningen var förra årets nyordslista rena julgransplundringen.

Zombie-brand satt som en eldboll i käften, medan nerverna stillades av det poetiska aspludd.

2020 kunde Sverige ståta med tio miljoner lidelsefulla hobbyepidemiologer, men under det gångna året tycks pandemin ha internaliserats så pass att befolkningen blivit helt prosaisk i roten.

Eller vad sägs om följande nytillskott, så risiga att jag inte ens ids förklara dem: genombrottsinfektion, generation corona, postcovid, vaccinnationalism, covidpass.


Också i övrigt präglas Språkrådet och Språktidningens nyordslista 2021, av en märklig sorts gråhet som eventuellt kan vara orsakad av zoomtrötthet (mental utmattning till följd av videomöten). Kanhända är det så här det ser ut inuti en borgare när hen fantiserar om det så kallade DDR-Sverige:

Jobbonär (person som arbetar efter pensionen), maskne (hudutslag orsakade av munskydd), nettonollmål (balans mellan utsläpp och upptag av växthusgaser), delningsboende (kollektiv boendeform där hyresgästerna delar gemensamma ytor och service).

Klockorna har stannat för mindre, men årets lista bjuder i alla fall på ett intressant särfall i paraden av sövande uttryck: mobilitetshubb (anläggning där det finns ett utbud av olika sorters transportfordon). Ordet klingar så räligt nödgodkänt att det paradoxalt nog framkallar en cerebral adrenalinchock. Alle man på däck!

Lägg särskilt märke till hur ordet stirrar ut dig med sina två bleka ö:n!

Lika infernaliskt, men på ett konstnärligt friskare vis, är det assonansrika spökkök (ett ställe varifrån en restaurang erbjuder sin meny för avhämtning) – ett utmärkt filigranarbete i skymningszonen mellan kökkenmödding och köksö. Lägg särskilt märke till hur ordet stirrar ut dig med sina två bleka ö:n!

Snällvägg (en plats där man kan kan placera sina avlagda prylar till förmån för den som har vägarna förbi) är en snarlik konstruktion som tyvärr är dömd till undergång. Hittills har inte ett endaste ord med förledet snäll- visast sig livskraftigt i långa loppet (jämför snälltåg).

Det är värt att notera att årets lista är påfallande substantivsjuk, och att bara två verb får vara med. Typiskt nog utgår det första, gaslighta (att med hjälp av desinformation få en person att tvivla på sitt förstånd), eftersom 2017 ringde och ville ha sitt verb tillbaka.


Verb nummer två, svinna (att slänga något som hade gått att använda), framstår däremot som fenomenalt genomtänkt och slagkraftigt, i det att det akustiskt, visuellt och semantiskt lägger sig helt nära det odödliga svina. Ett mästarprov!

Tillsammans med det suggestiva spökkök får svinna anses vara 2021 års bästa nyord. Detta då i en konkurrens som knappast har varit mördande, och huvudsakligen bestående av rena skrivbordsprodukter som mer eller mindre ocirkulerade lär hamna i svinnlådan (låda med varor som närmar sig utgångsdatum och därför säljs till nedsatt pris).

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln