Berlin – hellre rikt än sexigt

Staden rensas på olönsamma skräpområden

Borgmästaren Klaus Wowereit. Foto: AP

Arm, aber sexy. Fattig men sexig. Med de numera bevingade orden tröstade borgmästaren Klaus Wowereit sina medberlinare 2004.

Förra året gjorde han en uppdatering: Vi vill att Berlin ska bli ­rikare, men förbli sexigt.

Det är värre att få ihop.

Bostadsbristen i centrum ökar. Hyresregleringen har släppts, hyrorna sticker i höjden. Den första vågens gentrifierare, kulturarbetare och konstnärer, drivs bort från centrum, till Neukölln eller Friedrichshain. Längs Spree ska röjas för att ge plats åt Tysklands nya mediacentrum. Dock tack ­vare imponerande motstånd från proggare och anarkister med ­stora förbättringar för invånarna jämfört med ursprungsplanen.

Och som grädde på det allt mindre sexiga moset ska Tacheles, ockuperat av konstnärer strax efter murens fall, nu rivas. I tisdags utrymdes kråkslottet. Tomten är mumma för bygg­entreprenörerna, värd kring 50 miljoner euro.

Symboliken ska inte underskattas. Tacheles var ett monument över det olönsamma sunk som drog de kreativa klasserna från när och fjärran. Där man kunde slinka in på bakgården och få sig en öl på några träbänkar, eller gå på olagligt och olidligt fullsmockade konserter. Det var en liten bit Christiania mitt i finkvarteren.

Men Berlin väljer pengarna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.