Hans fantasier kan bli verkliga

Anders Behring Breivik

22 juli Först propagerar han i 73 minuter i ensamt majestät för sin sak. Nästa dag vägrar han gång på gång att svara på frågor, hänvisar till att han inte vill kompromettera sina sammansvurna. Han uppges visserligen vara pressad och irriterad, men efter månader i häkte och mängder av polisförhör beter sig Anders Behring Breivik fortfarande som en disciplinerad politisk aktivist. Ge dem propagandan, sen så lite som möjligt. Det enda som förvånar mig är att han erkänner domstolens rätt att döma honom.

I går ansattes han hårt kring ­frågan om det verkligen finns fler så kallade tempelriddare, fler ­terrorister. Åklagaren tvivlar uppenbarligen på det.

Här blev det åter tydligt hur det pågår ett slags dragkamp i Oslo tingsrätt. Rättssystemet insisterar på att han är en person man kan resonera med, vars motiv man kan förstå. Nå, Breivik, vad gjorde du i Liberia? Vilka var med på det där mötet? Nu reder vi ut det här. Det samhälle han ställt sig utanför försöker dra in honom i sitt obevekliga maskineri igen: du är en av oss, ska svara på våra frågor och dömas av dina likar.

Breivik påstod förstås att det skulle finnas ytterligare två terrorister redo att slå till i Norge.

Inget tyder på att det är sant. Men frågan är om inte hans ut­talande är en uppmaning att göra det sant i efterhand: stig fram och bevisa för mig och världen att ni inte bara finns i mitt eget huvud.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.