Här är kvinnan som utmanar mansväldet

Så motarbetas en kvinnlig presidentkandidat av män med makt

Aftonbladets recensent hyllar dokumentären om presidentkandidaten Sandra Torres som utmanar makten i det genomkorumperade Guatemala.

Konsten att döda en politiker är ingen vanlig filmdeckare där ett lik visas upp redan i första rutan. Men titeln är välvald - Ulf Hultbergs och Åsa Faringers dokumentär om den socialdemokratiska politikern Sandra Torres och hennes valkampanj för att bli Guatemalas president 2011 – är en glasklar samtidspolitisk lektion.

Det är också en medryckande, mänsklig och mycket spännande lektion i Latinamerikansk efterkrigshistoria. Amerikanska imperialistiska storföretag (United Fruits) i samarbete med de inhemska företagsägarna, godsägarna och inte minst (den CIA-stödda) militären slog blodigt ner fattigböndernas och arbetarnas kamp för reformer, sjukvård, skolor och bättre levnadsvillkor.

De fattiga och obildade skulle inte kräva nånting, utan bara jobba och hålla käften - i Guatemala som i resten av världen. Kvarlevorna av hundratusentals avrättade mayaindianer, som militären (och CIA) ansåg skyddade gerillan har legat i årtionden i massgravar i djungeln. De anhöriga, och Torres, kräver att de ansvariga döms.

Just denna strävan att göra upp med det förflutna, att åtminstone symboliskt hålla rättegång, peka ut de skyldiga, ett slags bearbetning av både 70-talsvänsterns politiska misstag, och, för de traumatiserade, också en sorg- och försoningsprocess tycks vara ett tema i tiden. Ett viktigt tema, för framtidens världsförbättrare och rättvisevisionärer. Det finns också i Mikael Wiströms dokumentärfilm Storm över Anderna, om gerillarörelsen Sendero Luminoso våldsväg i Peru, och i Nina Sarvestanis Tempofilm De som sa nej, om massavrättningarna av de radikala studenterna i Iran 1988.

Sandra Torres utmanar både mansväldet inom politikens värld och den allsmäktiga företagsföreningen CACIF som tycks äga och styra allt i det postkoloniala Guatemala, både högsta domstolens ledamöter, medierna och nästan alla journalister samt naturligtvis hennes främste politiske motståndare i valet, fd generalen Otto Perez Molina, ledare för Patriotiska partiet.

Eller är det ännu mörkare krafter som äger Perez? Är det rent av den centralamerikanska knarkmaffian som betalar generalen för att få en ohindrad transportkorridor genom landet. Mycket tyder på det.

Sandra Torres ställer upp i presidentvalet igen hösten 2015. Vad Hultbergs & Faringers skarpa dokumentär (som ska visas i Guatemala i maj) kommer att spela för roll i det valet återstår att se.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln