Ingen hejd på festandet hos myndigheter

Bara man gräver hittar man saftiga krognotor från tverk och departement

Plåtslagarnas lön blev specialbroderade servetter. Så kan själva perversionen i Dagens Nyheters avslöjande (14 augusti) om festandet – för 9 miljoner sedan 2009 – på Stiftelsen för strategisk forskning sammanfattas.

De surt förvärvade slantar som arbetarna i framgångsrika företag – plåtslagarna på Kockums till exempel – avstod från att ta ut i löneökning hamnade i löntagarfonder. De förvandlades sedan med ett pennstreck till forskningspengar – som nu lagts på utsvävningar som för tanken till den franska 1700-talsaristokratin.

   Det är inget enstaka exempel. Så fort man börjar gräva dyker nya notor upp. AP-fonderna, Tillväxtverket, Näringsdepartementet, och nu forskningsstiftelsen. Alla har de importerat festkulturen från det näringsliv de så gärna vill efterlikna.

   Och här finns det verkliga problemet: lyxfesterna är bara en krusning på ytan i en mycket allvarligare korruption av staten, där den politiska eliten är på väg att smälta samman med näringslivseliten.

De skyhöga lönerna, som gör det möjligt för en generaldirektör, en stiftelse-vd eller en minister att skaffa samma livsstil som näringslivstopparna.

   De många sömlösa övergångarna från politik till kapital.

   Kompistjänsterna när man struntar i upphandlingsregler och fri konkurrens.

   Och i botten en stat som genomfört det mesta näringslivet bett om, oavsett regeringsfärg – alltsedan just löntagarfonderna begravdes.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.