Så ser våldsbejakande kapitalism ut

Martin Aagård om bombdådet i Dortmund

Tre sprängladdningar exploderade utanför Borussia Dortmunds spelarbuss den 11 april.

En ganska oväntad twistbombdådet i Dortmund avslöjades i går.

Den misstänkte terroristen var inte islamist, vilket han försökt ge sken av genom att lämna förfalskade brev på gärningsplatsen.
Inte heller var han högerextremist, en misstanke som uppstod när polisen insåg att han medvetet försökt lägga skulden på muslimer.
Nej, han var aktiemäklare. Planen var att tjäna pengar då fotbollslagets aktier sjönk i värde. Mäklaren hade optioner på att ”blanka” 15 000 aktier i Borussia Dortmund.
Om man nu ska tro åklagaren.

Rättvisan ska så klart ha sin gång. Men vore det fortfarande terrorism om det stämmer? Rimligtvis. Att försöka påverka marknaden genom sprängdåd är så klart att manipulera och sätta skräck i samhället. Gärningsmannen lyckades dessutom. Aktierna sjönk mycket riktigt i värde strax efter attacken.
Är detta i så fall det första kapitalistiska terrordådet?
Inte om du frågar alla offer för kolonialismen. Oräkneliga massmord i världen har utförts för att skydda ekonomiska tillgångar. Men det var onekligen en ny form av radikaliserad kapitalism som visade sig där i Dortmund.

Det var väl bara en tidsfråga. Den finansmarknad som inte reglerats det minsta sedan 2008 blir allt mer föremål för manipulation och bedrägeri. Att det i slutändan skulle fostra våldsbejakande aktiemäklare är ingen större överraskning.
Dådet sätter också fingret på hur all terrorism har en ekonomi. Även i Mellanösterns cyniska terrorkrig ligger ju oljepengar i potten.
Svenska medier värderar så klart den här nyheten betydligt lägre än de två poliser som sköts i Paris. Det gör de även med de tre nazister som nu åtalas för sprängdåd i Göteborg. Expressen rubricerar nyheten som ”Nazisthärvan”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.