Därför får chefen inte ge dig stryk

Kalle Holmqvist bläddrar i KB:s nya digitala tidningsarkiv och undrar varför det är så begränsat

Ett av de intressantaste sätten att studera historien på är att läsa gamla tidningar. Det är därför väldigt roligt att statliga Kungliga biblioteket digitaliserat samtliga nummer av Aftonbladet och Svenska Dagbladet 1830-2010.

De har nu börjat publiceras på bibliotekets hemsida. Men tyvärr har KB tolkat upphovsrättslagstiftningen som att endast texter äldre än 150 år får läggas ut på nätet. Artiklar från 1864 och framåt kan bara läsas i KB:s egna datorsalar, som det blir svårt att besöka för den som inte bor i Stockholm. När det lagts ner så mycket skattepengar på digitaliseringen är det synd att inte materialet görs mer tillgängligt.

Tills vidare finns i alla fall en massa skojiga artiklar från 1830-1863 att läsa på tidningar.kb.se. Nu när semestrarna börjar ta slut kan det exempelvis vara bra att veta varför chefen inte får ge dig ett kok stryk längre. Det är för att riksdagen 1858 beslöt att avskaffa den så kallade husagan - arbetsgivarnas rätt att prygla sitt tjänstefolk.

Dåtidens dagspress visar att förslaget stötte på hårt motstånd. Riksdagsmannen och greven Carl Gustaf Löwenhjelm ville ha kvar rätten till husaga eftersom ”ett förståndigt appliceradt käpprapp öfver ryggen på en dräng, som ligger och sofver i stallet om morgonen när bonden kommer dit ner, uträttar mer än alla kristliga förmaningar”. (Aftonbladet 8 jan 1858).

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.