Sverigedemokraterna vinner på legitimitet

Le Pen hade rätt – många väljer originalet framför kopian

Kopian och originalet.

Socialdemokraterna är en opinionsraket. Från 27,7 procent i november till 37,3 procent i maj, enligt Statistiska Centralbyrån.

Det säger tyvärr inget om valet 2014. Under 2007 och 2008 låg Mona Sahlins parti klart över 40 procent.

Men det förklarar varför regeringen gjort så många desperata uttalanden under våren. Stefan Löfven leker tysta leken med mästaren Reinfeldt – och vinner. Själv lyckas han förbli ett oskrivet kort – ett sådant som väljarna kan projicera sina egna förhoppningar på – medan regeringen pressas till handling av sjunkande stöd. Ministrarna pratar om invandrare som minsann ska tvingas flytta till jobben – trots att inget tyder på att det skulle finnas ett problem (Ullenhag) och om en av Europas sämsta a-kassor som ett led i arbetslinjen (Engström).

Men mest desperat är matador Reinfeldt själv, som sliter sitt hår och säger att det inte är etniska svenskar som är boven bakom arbetslösheten, utan invandrarna. Arbetslinjen funkar visst bara man räknar bort dem. Bockfoten tittar fram under press.

Resultatet är väntat: enligt United Minds mätning, som gjordes efter Reinfeldts uttalande, är Sverigedemokraterna nu tredje största parti. När främlingsfientligheten legitimeras från regeringen, väljer, som Jean-Marie Le Pen en gång spådde, många originalet framför kopian.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.