Björnstjerna växer med sina unga läsare

Känsliga 10-åringar varnas för ”De tysta stegen bakom”

Med sina bilderböcker om ”den underbara familjen kanin”, som Fru Skräck (2009) och Djupsjöns hemlighet (2013), har Jonna Björnstjerna etablerat sig som skräckförfattare för de yngsta.

Nu följer hon sin läsekrets upp i åldrarna med De tysta stegen bakom (Bonnier Carlsen), en kapitelbok med drag av både Neil Gaimans Coraline och Maria Gripes Agnes Cecilia.

Tolvåriga Elsas familj flyttar ut på landet för öppna pensionat i ett kråkslott. Elsa är skeptisk, och hemsöks dessutom av ett elakt fnitter i korridorerna och av underliga drömmar om natten.

Pubertetspjosk, menar föräldrarna, och inte heller är ”mediet” Andlige Allan något att hålla i när servisen flyger i luften. Det är däremot hans son, Anton, som visar sig vara både hej och du med andevärlden.

Ingen märklig upptakt, men längre fram tillstöter en imponerande läskig härva av jagupplösande eller exorcistisk natur. Känsliga 10-åringar varnas!

Björnstjernas illustrationer går i finkalibrigt svartvitt, i en stil erinrande om Edward Gorey som för övrigt aktuell nu i dagarna, med Det stora näsblodet och andra historier, i översättning av Erik Andersson och Jonas Ellerström (Sanatorium förlag).

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.