Hiphop granskas av åsiktspolisen

Svensk hiphop genomgår just nu en sällan skådad renässans – och artister som Stor, Lilla Namo och Carlito hyllas av såväl fans som en enad kritikerkår.

Polisen och politikerna verkar dock inte vara lika imponerade. I stället hårdbevakar man deras konserter – om de nu ens får äga rum.

Uppsalagruppen Labyrint har vid ett flertal tillfällen fått spelningar inställda efter att myndigheterna utsatt arrangörer för påtryckningar med anledning av bandets inställning till droger (något som accelererade efter att bandet rökt marijuana på Grammisgalan och flitigt dokumenterat det på Instagram).

Återkommande tema

Sant är att marijuana är ett återkommande tema i Labyrints texter, men det är inte lika centralt som budskapen om kärlek, broderskap och uppmaningar om att tänka kritiskt.

I onsdags var det dags för en annan artist att granskas av åsiktspolisen. Inför Syster Sols spelning på Arenan i Falun ska kommunen ha krävt att arrangören tänker om. Anledningen? Att hon är drogliberal. Något som förvånade artisten själv, eftersom hennes texter inte tar upp droger överhuvudtaget.

”Konstigt”

– Det är konstigt att de har sådana fördomar mot reggae, säger Syster Sol till DT.

Och efter att arrangören gjort lite research drog de en, minst sagt, annan slutsats än kommunen.

– Det har visat sig att hon är en förebild, så det blev inte tal om att ställa in, säger Joakim Vredelius på Arenan.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.