Barock från kyrkan till disco

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-08

Ensemblen Göteborg Baroque har specialicerat sig på tysk och svensk flerkörig 1600- och 1700-talsmusik.

Technobarock är en av de mest populära musikstilarna på franska diskotek.

Det handlar dels om att varva kända barockstycken med techno, dels om ett slags mixade, technofierade barockrytmer.

Ett sådant fenomen torde få varje uppdelning mellan högkultur och lågkultur att kollapsa som ett korthus.

Stockholm Early Music Festival har dragit i gång, årets upplaga är den sjätte i ordningen och av inledningen att döma rör det sig än en gång om inte bara en högkvalitativ festival; dessutom är detta förmodligen den mest moderna festivalen Stockholm har.

På kontinenten är barockmusiken väletablerad, varje stad med kulturell självrespekt slåss om de stora ensemblerna och hart när varje operahus söder om Stockholm ser till att barockens musikdramatik representeras.

I väntan på att resten av landet hinner i kapp denna festival inleddes torsdagens konserter med mycket tysk musik, trots att man i år har ett franskt fokus.

Kanadensiska kvartetten Les Idées heureuses ställde J S Bach mot den relativt okände men med Bach samtida Christoph Graupner. Kontrapunkt strax intill Bach, så att säga, och av en välspelande kvartett.

I Tyska kyrkan hade Göteborg Baroque valt stycken ur den i Uppsala bevarade Düben-samlingen. Kantater, arior och symfonier av Franz Tunder, Vincenzo Albrici, Christian Geist och Buxtehude (300 år i år sedan han avled) avlöste varandra och framfördes med sensuell vitalitet, god spänst och inte utan lekfullhet, således närmast ett slags franskt anslag.

Möjligen finns det skäl till varför Göteborg Baroque stavar som man gör. Hur som helst är det en utmärkt övergång till kvällens Couperin och lördagens Rameau, denne den mest dansante av franska barockkompositörer.

Musik

Claes Wahlin (kultur@aftonbladet.se)

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln