Norskt EU-medlemskap en kjempedöd fråga

Lika realistiskt som att kräva en tunnelbana under Atlanten

För fyra år sedan slutade ­Miljöpartiet kräva svenskt EU-­utträde. Det hette då att man måste vara realistisk, att EU är här för att stanna och att man inte kan stå utanför.

Men just nu är EU-entu­siasterna märkvärdigt tysta. De få som fortfarande vågar öppna käften påminner mest om de Moskvakommunister som hösten 1989 krampartat höll fast vid sitt försvar av Sovjetunionen.

Samtidigt som Norge i något slags postironisk panikhandling ger fredspriset till EU gör norska Europabevegelsen (Europarörelsen) en omvänd Miljöpartiet och stryker inträdeskravet. Europabevegelsens generalsekreterare Kirsti Methi förklarar i Klassekampen (29 nov) att frågan om norskt medlemskap är död.

Europabevegelsen ledde ja-kampanjen i folkomröstningarna 1972 och 1994. Nu vill man i stället bli en bred organisation som diskuterar Norges samarbete med EU utan att fastna i frågan om medlemskap. Man tänker även välkomna EU-­skeptiker som medlemmar.

Europabevegelsens ungdomsförbund Europeisk ungdom har dock protesterat. De vill fortsätta driva frågan om att Norge ska gå med i EU, trots att det är ungefär lika realistiskt som att kräva en tunnelbana under Atlanten. Men det är väl egentligen bara charmigt med lite ungdomlig tokradikalism.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.