FN varnar för högerpopulisterna

Petter Larsson om högkommissarien som inte backar för att öppet kritisera och mana till motstånd

Det tillhör inte den diplomatiska kutymen att FN-representanter skäller namngivna politiska ledare för lögnare, fuskare och handelsresande i rädsla.

Men FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Ra’ad Al Hussein gick i måndags i ett retoriskt elegant och ursinnigt brandtal till angrepp mot Europas högerradikala demagoger: Le Pen, Wilders, Farage, Orbán, med flera.

De lockar redan oroliga väljare med falska idéer om ett idylliskt förflutet som aldrig funnits, de riktar deras oro mot invandrare och flyktingar och de upprepar samma manöver gång på gång tills ”oron hårdnat till hat”, säger han. När denna atmosfär skapats kan den snabbt slå över i ”kolossalt våld”.

Sällan har väl Europas problem med sin rasisthöger beskrivits på en gång så svepande och så korrekt. Medan vi ofta hemmablint vänjer oss vid politikens gradvisa förflyttning mot avgrunden – just nu pågår ju på fullt allvar diskussionen om att samverka med SD – drämmer Zeid Ra’ad Al Hussein till med den stora bilden.

Han manar också till motstånd. I slutändan, säger han, är det lagarna om mänskliga rättigheter som måste försvaras, dessa lagar som är ”ett koncentrat av mänskliga erfarenheter… av skriken från offren för det förflutnas brott och hat”.

Det, vill jag tillägga, gäller också gentemot angreppen från mitten. Det är ju inte Wilders, Åkesson eller Le Pen som reser murar, skriver avtal med Turkiet och låter tusentals människor drunkna i Medelhavet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.