Näringslivet – en familjeaffär

Den svenska maktkoncentrationen är extrem

Jacob Wallenberg behåller greppet.

Globaliseringen har inte knäckt den svenska kapitalmakten. Wallenbergarnas och Handelsbanksfärens makt över näringslivet är obruten. Det visar den senaste forskningen inom företagsekonomi.

Egentligen är Anna Stafsudd och hennes kolleger ute efter andra saker. De vill undersöka de informella nätverkens betydelse för normerna inom näringslivet, för hur starka de är, och hur de sprids i systemet. Men för att göra det har man kartlagt hur företag, ägare och bolagsstyrelser i Sverige hänger ihop med varandra både 1990 och år 2000.

Resultat är... en ankdamm. En ”liten värld” som Stafsudd kallar det, där alla känner alla. Helt centrala är – fortfarande – just Handelsbanken och familjen Wallenberg. Detsamma gäller höjdarna i bolagsstyrelser och företagsledningar. De känner varann, sitter ofta i samma styrelser i olika bolag. Där delar de förstås – fast det är inget Stafsudd påstår – ut bonusar och fantasilöner till varann.

Jämfört med Italien, USA, Storbritannien och Danmark är den svenska maktkoncentrationen extrem. Bara Tyskland är värre.

Detta trots att det under de tio år som gått mellan undersökningarna har vällt in utländskt kapital i landet. Det utländska aktieägande ökade från 7,7 procent till 39 procent på tio år. Stafsudd visar att investerarna väljer Sverige just på grund av de täta nätverken. På grund av systemet med a- och b-aktier blir det nästan omöjligt för utländska kapitalister att få någon verklig makt över företagen.

Glöm alltså tanken på att det skulle vara giriga amerikanska pensionsfonder som fattar de viktiga besluten. De är där för avkastningen, inte för makten. Den ligger, precis som när C H Hermansson skrev sin bok om de 15 familjerna på 60-talet, fortfarande i den inhemska elitens händer.

Fotnot: Studierna som nämns i artikeln är

Evis Sinani, Anna Stafsudd m.fl, Corporate governance in Scandinavia: comparing networks and formal institutions

Anna Stafsudd, Corporate networks as informal governance mehanisms: A small worlds approach to Sweden

Karin Jonnergård och Anna Stafsudd, The making of active boards in swedish public companies

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.