Franska Akademien står på Putins sida

Konservatismens övertygelse om den nationella identitetens storhet förblindar intellektuella

Mario Vargas Llosa har just tagit plats i Franska Akademien och har likt många i den Franska Akademien en nedlåtande syn på demokrati

”De odödliga”, så betecknas medlemmar i Franska Akademien, grundad av kardinal de Richelieu, Sveriges allierade under 30-åriga kriget. Franska Akademien odlar i dag en ny vänskap, nämligen den med Vladimir Putin.

Akademiens ständige sekreteraren Hélène Carrère d'Encausse, född i Georgien och författare till mängder av böcker om rysk historia, har gång efter annan tagit emot Putin i Akademiens väldiga kupolformade byggnad. Putin, säger hon, representerar den långa vänskapligt familjära relationen mellan Frankrike och det storslagna Ryssland. Den ständige sekreteraren försäkrade 23 februari 2022 att allt tal om en förestående rysk invasion av Ukraina var en myt.

D’Encausse får stöd från andra akademiledamöter, exempelvis Andrej Makine, översatt till svenska och ofta uppskattad. Makine berättar om sina vänskapliga samtal med Putin: ”Han har en så milt blygsam röst.” Enligt Makine är det ryska anfallskriget mot Ukraina ett ”resultat av Natos kriminella strategi”. Citaten och uppgifterna finns i tidskriften L’Obs (9-15 februari).

 

En annan akademiledamot säger att den ryska litteraturen under Stalinepoken var vida överlägsen dagens franska romaner och tillägger att Krim alltid varit och ska förbli ryskt.

Putin tilldelades en förnäm fransk orden, överlämnad av president Jacques Chirac.

Högerns korrupte premiärminister och presidentkandidat François Fillon betaldes av Putin och belönades med styrelseplats i Rysslands oljebolag. Den politiska högerns beundran för Putins Ryssland är förankrad i den Franska Akademien.

En förklaring för denna vördnad av den ryska själen påstås vara Akademiens och kulturkonservatismens övertygelse om den nationella identitetens storhet och betydelse. ”Den ryska själen” är särskilt vördnadsvärd trots att den aldrig haft plats för demokrat.

 

Den peruanske författaren Mario Vargas Llosa har i dagarna tagit plats i Franska Akademien, på stol nummer 18. En storartad författare men likt många i Akademien nedlåtande till demokratin. Han drev kampanj för den fascistiske presidentkandidaten Bolsonaro och i Chile för den nazistiskt influerade José Antonio Kast. Vargas Llosa förenar sig med ”odödliga” akademiledamöter som Philippe Pétain, nazikollaboratören och Vichystyrets härskare.

Lyckligtvis är den Svenska Akademien befriad från Putinlojaliteter. Just nu publicerar akademiledamoten Peter Englund i samarbete med fotografen Paul Hansen en serie artiklar i Dagens Nyheter från Ukrainas militära kamp. Deras skildringar av krigets helvete kan jämföras med klassiska texter som Erich Maria Remarques, Henri Barbusses och Adam Hochschilds Aldrig mera krig.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.