Skriv vad du vill i kommentarsfältet!

HD: Tidningar slipper ansvar för nättrollen

Tidningarna har kvar sitt grundlagsskydd - även när de publicerar läsarkommentarer som inte har förhandsgranskats. Det meddelar nu Högsta domstolen (19 mars).

Bakgrunden är att Göta hovrätt i somras ansåg att om en liten del av materialet - alltså läsarkommentarerna - som publiceras på en tidningswebb inte förhandsgranskas, så mister hela tidningen sitt grundlagsskydd. Till exempel skulle journalisterna bli personligen ansvariga för sina artiklar och kunna åtalas i vanlig domstol och meddelarskyddet skulle försvinna. Detta eftersom kommentarer och artiklar då blir en del av samma databas.

Strax därpå gjorde Justitiekanslern motsatt bedömning. Vi hamnade i ett rättsligt limbo.

Göteborgs-Posten stoppade därför möjligheten att kommentera. Medan de flesta andra tidningar chansade på att hovrättens beslut varit felaktigt.

Högsta domstolen fastslår nu att så länge man tydligt berättar att tidningen inte bär ansvar för kommentarerna, så kan man fortsätta som vanligt. I det aktuella fallet räckte det med att skilja på artiklar och kommentarer med en färgad bård och texten. ”Kommentarerna förhandsgranskas ej; kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll därför god ton och följ lagen!”.

Tidningsutgivarna kan andas ut.

För oss som tycker omodererade kommentarer är ett otyg, som allt för ofta förvandlar tidningarna till anslagstavla för rasister och sexister är det omvänt ett bakslag.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.