Kriminalisera inte åsikter

Åsa Linderborg om ett nationalistiskt polskt lagförslag

1,3 miljoner människor deporterades till Auschwitz.


Polens president Andrzej Duda meddelar att han ska godkänna det omdiskuterade lagförslaget som kriminaliserar alla tolkningar av andra världskriget som strider mot regimens nationalistiska projekt. Den som menar att Polen i någon mening bidrog till förintelsen, kan få upp till tre års fängelse.

Timothy Garton Ash har det polska lagförslaget som exempel i sin magistrala Free Speach från 2016. Det är sant att förintelselägren inte var polska, som Obama olyckligt nog råkade säga vid ett besök, de var så klart tyska. Men många polacker var ändå nazisterna behjälpliga, genom att agera angivare. Och vid nog så många tillfällen dödade polacker sina egna judiska medmänniskor, vid ett tillfälle så många som tre hundra stycken på en och samma gång. Antisemitismen var grotesk.


Det här kan jag skriva eftersom vi i Sverige anser att historia inte är ett ämne för politiker att bestämma över. Med ett undantag: På Vänsterpartiets initiativ drev riksdagen 2010 igenom att det turkiska folkmordet på armenierna 1915 är just ett folkmord.

Det är mycket som talar för att bestämningen är helt korrekt, men beslutet var ändå helt uppåt väggarna. Det ska inte vara riksdagens uppgift att klubba igenom beslut som hotar både den historievetenskapliga integriteten liksom folks egna tänkande.


I Ungern finns ett liknande lagförslag, med tillägget att man kriminaliserat självständigt tänkande kring den realsocialistiska epoken. Men även i Västeuropa ropar alltfler liberaler på lagstiftning kring historietolkningar, så som den man har i Österrike, där det är förbjudet att förneka förintelsen. För några år sedan finkades David Irving för sina åsikters skull. Vad man än tycker om hans idéer, är det ingen lösning att sätta dem bakom lås och bom.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.