Välkommen till Danmark!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2016-07-08 | Publicerad 2015-08-07

Michala Bendixen bjuder in dig att söka asyl i sitt hemland, och hon har sju goda skäl

När du har anlänt till tryggheten i Italien eller Grekland efter att ha riskerat livet i öknen och på havet så måste du ställa dig en viktig fråga – till vilket land ska du nu åka för att söka asyl?

Länderna högst upp på listan är Sverige, Tyskland och Storbritannien. Du vill dit, men på vägen kanske du grips av myndigheterna som tar dina fingeravtryck. Dublinfördragets fälla slår igen och tvingar dig att för alltid stanna i ett land du inte vill befinna dig i.

Men är du helt säker på att du så ­gärna vill bo i Tyskland? Varför är du beredd att göra allt för att ta dig från Calais till Dover? Är det nödvändigt att åka så långt norrut som till Sverige?

Du vet inte mycket om de europeiska länderna, och deras regeringar vet inte särskilt mycket om dig. De tror att du är ute efter bidrag och förmåner, men när du frågas ut i en färsk undersökning ­visar det sig att det viktigaste för dig är mänskliga rättigheter och familjen.

Jag tänker ofta på en mening som min svenske vän skrev på Facebook häromdagen: ”Jag är glad att bo i ett land som människor vill fly till”.

Det är rimligt. Jag borde vara stolt och tacksam över att människor som du – som befinner sig i nöd och i fara – kommer till mitt land för att söka skydd och fred.

Men i mitt land, Danmark, har rege­ringen motsatt åsikt.

Integrationsministern har nyligen lanserat en reklamkampanj på engelska som varnar asylsökande för att komma till Danmark. Vi tänker inte ställa upp på detta utan att ta strid. Danmark är ­inte ett främlingsfientligt land, vi är ­kända för att vara glada, lättsamma och ­generösa.

Den danska regeringen, och tydligen också den brittiska, ser er bara som en börda. Jag har lärt mig av mina möten med hundratals flyktingar genom åren att detta inte är sant.

Du vill gärna arbeta, utbilda dig, och du kommer med en massa resurser. Men våra länder är inte enkla att bo i när man inte är född här – det tar tid att lära sig språket, sedvänjorna och att skaffa sig ett stöttande nätverk. Vi borde lista ut hur man underlättar allt det här, i stället för att stänga våra gränser för människor

i fara.

Först av allt skulle jag gärna vilja bjuda in dig: kom till Danmark!

Varför? Jag ska lista skälen:

1 Danmark är ett av de rikaste och mest stabila länderna i Europa och vi har kapacitet för fler än de 5 000 personer som vi hittills givit asyl i år.

2 Danmark har en av de högsta beviljningsgraderna för flyktingar i Europa. 90 procent får uppehållstillstånd ­redan i första instans (främst syrier och eritreaner).

3 Handläggningstiden hör till de kortaste i Europa. Syrianer och eritreaner får ofta asyl efter bara 3-4 månader och väntetiden för att återförenas med anhöriga är mellan 3 och 7 månader ­beroende på omständigheterna.

4 Utbildning är gratis i Danmark, och vi betalar till och med studenterna en ­ersättning medan de läser. I Tyskland finns ingen ersättning, i Sverige är den lägre.

5 Minimilönerna är höga i Danmark och fackföreningarna är starka. Det gör det svårt att få jobb som nykomling, men i det långa loppet kommer inte flyktingar att vara fattiga trots att de arbetar, som de är i Tyskland och Storbritannien.

6 De flesta flyktingar beskriver danskar som väldigt vänliga, öppna och hjälpsamma. En ny medborgarrättslig ­rörelse har utvecklats som en reaktion på myndigheternas politik. Namnet på den översätts bäst ”vänliga medborgare”. Medlemmarna arrangerar middagar, samlar in second hand-möbler, erbjuder språkhjälp och mycket mer för flyktingar över hela landet.

7 Vi behöver dig! Vår befolkning åldras, och det finns inte tillräckligt många unga som kan ta över. Industrin och arbetsgivare varnar för det här ­hela tiden. Väldigt snart kommer det alltså att bli mycket lättare att få ett bra jobb i Danmark än i våra grannländer.

Jag hoppas att du kommer att få sinnes­ro och ett gott, nytt liv i mitt lilla land, som inte vet någonting om krig, svält och förtryck. Jag vet att du inte lämnade ditt land frivilligt utan bara för att du var tvungen. Du är välkommen!

Michala Bendixen, Ordförande i Refugees welcome, mottog nyligen Rådet for menneskerettigheders hederspris.

Texten har tidigare publicerats i The Guaridan.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.