Mejla

Ulrika Stahre

Krishantera med konstnären Ai Weiwei

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ai Weiwei väckte ilska i veckan.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ai Weiwei väckte ilska i veckan.

Kan man skoja om allt?

Ja, om man är rädd kan det faktiskt hjälpa.

”Coronavirus är som pasta. Uppfunnen av kineser, men spridd över hela världen av italienare.” Den kinesiske regimkritiske konstnären Ai Weiweis ”pasta-meme” som han postade på instagram i veckan fick framför allt hans italienska följare att ilskna till.

Vad har Ai Weiwei emot Italien, kan man ju undra. Jo, han är ännu ett ”offer” för virusbekämpningen där. Den uppsättning på Teatro dell’Opera i Rom av Puccinis ”Turandot” som han har arbetat med får inte premiär nu i vår utan skjuts upp till nästa år.

Därför tycker Ai Weiwei att han kan göra sig lustig och vända Marco Polos framgångsrika appropriering av kinesisk kokkonst mot italienarna – och sprida en allmän fördom om till lika delar försigkomna som slarviga sydeuropéer.


Var hans meme roligt? Ja, lite fyndigt kanske. Men också plumpt, okänsligt, drygt.

Jag tänker på Ai Weiwei när jag ser Henrik Schyfferts regidebut, den godmodiga och fina filmen ”Spring Uje spring”, som går upp om en vecka. Här spelar musikern Uje Brandelius sig själv i ett vardagsdrama där Parkinsons sjukdom lägger en skugga över livet.

Han försöker göra verklighet av sina drömmar och i en scen ska han testa att köra ett stå-upp-nummer på en krog. Skrattarna är väldigt långt ifrån hans sida när han börjar lista invandrargrupper utifrån nån sorts hemmasnickrat index.

Mer lyckad blir scenen när den återkommer som en surrealistisk dröm och ämnet är sjukdomarnas tyck-synd-om-lista. Nu blir det plötsligt tillåtet roligt. Eller? Nej, egentligen inte, men humor är ändå en av de allra bästa metoderna för privat krishantering, i ett första steg. Den är en ventil där ångesten och skräcken får tillåtelse att pysa ut.


Ai Weiwei är väl, som de flesta av oss, lite stressad av coronavirusets framfart. Vi kan gömma oss, hamstra, kräva vår rätt, politisera, förlora våra pengar – och försöka skämta till det hela.


Uppdatering: Premiären på ”Spring Uje spring” är uppskjuten på obestämd tid, meddelade filmbolaget den 13 mars.

Av: Ulrika Stahre

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.