Svajig SD-enkät helt värdelös

Ändå presenteras den som sanning

Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas anhängare på Facebook är besvikna på det politiska etablissemanget, men stöder den demokratiska processen och tycker sällan att våld är berättigat. De upplever en urholkning av den kulturella och nationella identiteten. Det påstår den brittiska tankesmedjan Demos Jonathan Birdwell (Expressen 26/2).

Så kanske det är. Men det visar inte den undersökning han gjort. Den är nämligen snudd på värdelös.

SD:s Facebook-grupp består av cirka 40 000 personer. Demos har via en annons bett 17 000 av dem svara på en enkät. 567 personer ställde upp. De är alltså inte utvalda slumpvis, utan har själva valt att delta.

Därför säger siffrorna inte ett smack om gruppen som helhet. Man kan uttala sig om de 567 personer som svarat, men inte dra några slutsatser om hela gruppen.

Det som tydligt visar att det är en speciell grupp som svarat är att nästan hälften av de 567 säger att de är partimedlemmar i SD. Om de hade varit representativa för hela gruppen, så skulle det betyda att Sverigedemokraterna hade haft över 8 000 medlemmar. Men i själva verket har de bara hälften.

I metodkapitlet lägger Demos in den stora brasklappen att ”det är möjligt att det finns en viss felrepresentation [bias] i attityder eftersom det är en undersökning med självurval”. Trots att man alltså själva vet hur svajig undersökningen är, tvekar man inte att presentera resultatet som vetenskaplig sanning.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.