”Jag får mina bästa idéer i duschen”

de la Mottes nya thriller blir tv-serie av bolaget bakom ”Mad men”

”Varje dag påminner jag mig själv om hur bra jag har det som kan skriva på heltid. Jag tjänar mer än jag kunnat drömma om, och översätter allt till tid”, säger Anders de la Motte, som nu också testar att skriva filmmanus.

Hans nya thriller ska bli amerikansk tv-serie av samma bolag som gjort ”Mad men”.

Trilogin som börjar med ”[Geim]” finns i 29 länder.

Ändå är skånske Anders de la Motte en doldis.

Men det beror inte på att han är folkskygg.

–  Jag har bara inte eftersträvat att synas så mycket, säger han.

Svensk Filmindustri ska göra biofilm av hans succédebut ”[Geim]”. I höst åker han till USA för att vara exekutiv producent när nya boken ”MemoRandom” blir tv-serie. Bolaget Lionsgate står också bakom ”Orange is the new black.”

– Det känns helt overkligt. Och det är speciellt roligt eftersom jag älskar att följa bra tv-serier.

Var polis i flera år

Tidningen Hollywoodreporter skriver att de la Motte anses vare en av de hetaste rösterna inom ny skandinavisk fiktion. Men han har inte skrivit så länge: Först var han polis i flera år, därefter säkerhetschef inom privata näringslivet. Yrkeserfarenheten märks i böckerna. Här finns cyniska brottslingar, polisjargong och drömmar om makt och stora pengar.

– Jag har kvar kompisar inom polisen, så jag kan ringa och fråga dem om jag undrar något.

Överraskande vändningar

Anders de la Motte är något av en specialist på komplicerade intriger och överraskande vändningar.

Känner du dig extra klurig ibland när du skriver?

– Jo, det kan hända att jag har några sekunder av självuppskattning, som ”Shit, vad fick jag det där ifrån”? Bäst idéer får jag faktiskt i duschen, så jag borde skaffa vattentätt block och penna.

Han pratar snabbt och intensivt, ungefär som stilen i böckerna. I ”MemoRandom” får polisen David en stroke, kraschar våldsamt med bilen och tappar minnet. Han tvingas nysta upp lite i taget av sin verklighet, och finner att den är betydligt svartare än han kunde ana. Han har allianser på båda sidor om lagen. Vem går det egentligen att lita på?

Drabbades av minnesförlust

Anders de la Motte fick fröet till idén av sin pappa.

– Han drabbades av en minnesförlust. Först från ett helt år, sedan krympte det till ett dygn. Då frågade jag om han rent teoretiskt skulle ha kunnat begå ett mord under det dygnet utan att minnas det. Svaret blev ja, och då började jag spinna kring det.

Men författarbanan var inte så enkel från början. De två första bokmanusen – mer traditionella deckare – blev refuserade. Anders de la Motte bestämde sig för att försöka få till något eget och annorlunda. Debuten ”[Geim]” har rappt, modernt språk, en slacker till antihjälte och handlar mycket om modern teknik. Här halar Anders de la Motte fram sin egen smartphone och visar:

– Hör på det här messet: ”Jag är en kille i nian som vill tacka för '[Geim]'. Jag hatar egentligen att läsa för jag har aldrig läst en bra bok förut. Nu har jag läst ut den och håller på med din andra.” Det är bästa betyget!

”Kontrollerar processen”

Hur har framgången påverkat dig?

– Jag är den jag alltid varit. Möjligen lite gladare! Jag har jobbat tjugo år med att lösa andra människors problem, varit en kugge i ett större maskineri. Nu kontrollerar jag hela arbetsprocessen. Och det är mycket trevligare när folk inte slår ihjäl varandra på riktigt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln