Kultur

– Jag skulle bli så generad att jag skulle ta livet av mig

Av: 

Cecilia Gustavsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Bengt Ohlsson vill inte dela sina rollfigurers sexuella obundenhet

Bengt Ohlsson har fyllt femtio och tycker att det är svårt på en del sätt:
– Barnen blir större och klarar sig själva - det blir ett tomrum. Fysiskt börjar man tackla av och man är plötsligt ett stort snäpp närmare sitt eget slut. Det genomsyrar mycket.
Bengt Ohlsson har fyllt femtio och tycker att det är svårt på en del sätt: – Barnen blir större och klarar sig själva - det blir ett tomrum. Fysiskt börjar man tackla av och man är plötsligt ett stort snäpp närmare sitt eget slut. Det genomsyrar mycket.

Va – går det kända författarparet på swingerklubb?

Så blev reaktionerna när jag skulle intervjua Bengt Ohlsson om hans nya bok om partnerbyte.

– Jag skulle aldrig kunna dela min fru med någon, säger han när vi ses.

Faktum är att "Swing" är en roman. Och att författaren – som för en gångs skull skrivit en bok med flera sexscener – aldrig har satt sin fot på en swingerklubb.

– Ingenting skulle kunna få mig att göra det.

Inte ens för researchens skull?

– Nej, för helvete! Jag skulle bli så generad att jag skulle ta livet av mig. En badstrand är det längsta jag kan sträcka mig när det gäller något åt det hållet. Dessutom skulle jag vara livrädd att någon skulle antasta mig.

”Jag har dragit mig för att skriva om sex”

Vi träffas på förlaget inför att "Swing" ska komma ut. Boken handlar om Hanna och Åke, ett strävsamt par med ett helt okej förhållande. Tills Hanna en dag föreslår att de ska gå till en partnerbytarklubb för att se vad som händer. De trasslar in sig med ett annat par, och deras nya sexuella erfarenheter påverkar dem på oväntade sätt.

Bengt Ohlsson fick idén när han läste ett reportage om en swingerklubb. Där stod det om ett rum: "Vad jag ser därinne går inte att beskriva med ord".

– Det fastnade på något sätt. Jag har dragit mig för att skriva om sex, men om jag nu ska göra det så ska jag göra det ordentligt, tänkte jag. Det var jäkligt jobbigt. Men det jag gillar med mina sexskildringar är att de innehåller både väldigt högt och väldigt lågt. Jag tycker inte om när det är antingen Bukowskiliknande och plumpt eller blommigt och poetiskt. Sex rymmer båda delarna.

– Och där håller jag med min fru (författaren Helena von Zweigbergk), att några ilningar av pinsamhet är en ganska bra mätare på att texten lever...

Förespråkar vardag och trygghet

Bengt Ohlsson har skrivit ur kvinnlig synvinkel många gånger och tycker inte att det är speciellt svårt. Även i "Swing" får läsaren får ta del av både Åkes och Hannas upplevelser.

– Min utgångspunkt när jag skriver är att det inte är så stor skillnad mellan män och kvinnor. I romanen är Åkes sexualitet betydligt skörare än Hannas, så det är inte i linje med stereotyperna.

Kan du själv tänka dig en öppen relation?

– Nej, aldrig i livet, svarar han snabbt. Jag vill inte dela min fru med andra, eller mig själv heller. Det vore en mardröm.

I intervjuer med Bengt Ohlsson går det som en röd tråd att han gärna förespråkar vardag och trygghet. Det gäller även i relationer.

– Det är inte alla förunnat att hitta någon att leva med. Och om man lyckas med det kan man ge sig fan på att det inte dröjer länge förrän tryggheten ska börja utmanas. Det är rätt trist att det ska vara så.

Du skriver ofta om kvinnor och du svarar på läsarfrågor om relationer i tidningen Amelia. Är du kvinnoexpert?

– Nej! Tyvärr inte. Men det är otroligt roligt att svara på läsarfrågor. Det är väldigt vanligt att hon vill mer än han, eller att han Facebookflirtar eller porrsurfar. Jag försöker att inte bara hålla med kvinnan utan vända på det  att man är två i en relation och att hon måste fråga sig varför hon tillåter honom att agera som han gör.

Fråga från...

... Inger Edelfeldt: Vad ger dig den djupaste upplevelsen av livsmening?

Bengts svar: När jag sitter i en kyrka och tänker på alla som suttit där före mig, för flera hundra år sen, då känner jag mig väldigt liten och obetydlig, men det är paradoxalt nog en stor och upphöjd känsla, en känsla av att jag ingår i ett stort och kanske rentav gudomligt sammanhang.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Böcker