Socialisterna vinner slaget om Spanien

Socialdemokraterna borde lära av Pedro Sanchez

Spaniens premiärminister, Pedro Sanchez, är på väg att bilda regering.

Vänstern har vunnit vår tids spanska inbördeskrig. Socialistledaren Pedro Sanchez bildar inom kort regering tillsammans med vänsterpartiet Sumar och med stöd från nationellt orienterade partier i Katalonien, Baskien och Galicien.

Motståndet har in i det sista varit våldsamt. Högerextremister har belägrat och försökt sätta eld på Socialistpartiets partihögkvarter. ”Sanchez landsförrädare”, ”Bort med de röda jävlarna”, den sortens slagord har blandats med Franco-erans hymn ”Cara al Sol”.


Den något civiliserade högern, Partido Popular, var länge välvillig till våldet.

Nättidningen infoLibre sammanfattar: ”Högern belägrade socialisternas högkvarter men förlorade Spanien.”

Sanchez program förenar traditionell vänsterpolitik med respekt för ”autonomierna”, Spaniens regioner. Minimilöner höjs, familjepolitiken blir alltmer jämställd, arbetsmarknaden demokratiseras och fackens inflytande växer.


Autonomierna kommer att få ökat ekonomiskt stöd men det helt avgörande är att de katalanska politiker som dömts till ibland skandalöst långa fängelsestraff för ”uppvigling” kommer att beviljas amnesti. I den innefattas också den katalanska ledaren Carles Puigdemont, en gång president i Katalonien, därefter av myndigheterna tvingad i landsflykt. En avgörande framgång för den starka katalanska rörelsen, dock ännu långt från sitt mål om att bli en oberoende nation.

Den samlade högern, en del av juristkåren och en massiv del av medierna fördömer amnestin. Det gör också den före detta premiärministern Felipe González, numera i välavlönad tjänst hos en mexikansk miljardär i energibranschen.

Sanchez har väl förankrat sitt program. Socialistpartiets medlemmar tillfrågades i en omröstning och 87 procent av dem röstade ja.


Rätten till amnesti skrevs in redan i den demokratiska Spaniens första författning efter Franco-diktaturen. Högern ville med lagen rädda Francos medlöpare, vänsterns mål var att befria fascismens politiska fångar. Amnesti har varit ett generöst redskap och beviljades också överstelöjtnanten Antonio Tejero som 1981, med vapen i handen, höll hela parlamentet som gisslan. Han fördriver nu tiden som landskapsmålare i Andalusien.

Pedro Sanchez är mer en partiaktivisternas än partiapparatens man, mer av maktstrateg än teoretiker.

I veckan är han värd för de europeiska Socialdemokraternas kongress. Deltagarna har mycket att lära av Sanchez. Han har för övrigt skrivit en bok med namnet ”Motståndets manual”.

Café Bambino – Jens Lapidus är kille

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln