Bildt tyst om Erdogans blockering av Youtube

Utrikesministerns kamp för frihet på nätet räcker inte till Turkiet

Få saker är lika häpnadsväckande som turkisk politik.

Men i går nåddes en ny höjdpunkt.

Efter att hemliga inspelningar från ett säkerhetspolitiskt krismöte om Syrien med Turkiets utrikesminister läckt ut på You­tube, stängde premiärminister Erdogan tillgången till den Google-ägda kanalen.

I brist på någon skyldig valde den maktfullkomlige Erdogan att skjuta budbäraren med kanon.

Gårdagens band var den senaste i en lång rad komprometterande inspelningar som portionerats ut via sociala medier sedan i höstas. Som straff stoppades Twitter redan i onsdags.

För den kunnige datanörden är det inget större problem att gå runt blockeringarna, men målet är så klart att hindra misshaglig information från att spridas brett.

En av Carl Bildts få profilfrågor har varit att kämpa för ”frihet på nätet”. Hittills har han gjort det genom högtidliga manifestationer och sturska debattartiklar. Sam­tidigt har han hyllat Erdogan för att Turkiet är ”på rätt väg”. En väg som leder mot EU-medlemskap. Landets återkommande övergrepp mot yttrandefriheten har inte bekymrat honom.

Men när Erdogan nu börjar bete sig exakt som Kina förväntar man sig att Bildt ändå skulle ta sin digitala frihetskamp till barrikaderna.

Och visst. Han har twittrat om frågan. Två gånger, till och med. Synd bara att ingen i Turkiet kan se det.

Men i går bemödade han sig inte ens om att plocka upp telefonen.

Bildts kamp för frihet på nätet var uppenbarligen inte grundad i någon större politisk övertygelse. Troligen var det mest  ett argument att använda mot vissa regimer han inte gillar.

Inte bara det turkiska folket, utan vi alla, får nog hacka i oss att av friheten på det lättkontrollerade internet, som vi knutit så många förhoppningar till, återstår snart väldigt lite.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.