Saudiaffären spräcker rödgröna blocket

Urban Ahlin (S). Foto: Björn Lindahl

Socialdemokraterna vill inte riva upp vapenavtalet med Saudiarabien utan kan tvärtom tänka sig att förlänga det. Omvärlden måste kunna lita på att Sverige håller avtal på lång sikt. Man vill inte heller ha något förbud mot export till diktaturer. Det ”demokratikriterium” man talar om innebär bara att demokratin ska vägas in som en av flera saker att ta hänsyn till när man fattar beslut. Det var kontentan när den utrikespolitiske talesmannen Urban Ahlin bröt partiets klädsamt skuldtyngda tystnad i Ekots lördagsintervju (31 mars).

Man har alltså inte retirerat en tumsbredd i ljuset av saudiaffären. Och klyftan inom det rödgröna blocket ligger därmed i öppen dager.

Inför förra valet kom de rödgröna undan med en kompromiss. I det gemensamma valmanifestet ville man ha en lagstiftning som ”utesluter vapenexport till länder som begår grova och omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna.”

I dag är det svårt att tänka sig att det slags gummibandsskrivningar skulle fungera. Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan knappast backa: absoluta demokratikrav och upprivet avtal.

Det är svårt att se hur Ahlin ska komma ur den knipan.

Men ett sätt vore naturligtvis att försöka förmå den saudiska regimen att själva säga upp kontraktet. Den behöver ju, som vi vet, inte ta hänsyn till vare sig partier eller folkliga opinioner.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.