Så fixar du julbordet

Uppdaterad 2018-12-22 | Publicerad 2005-12-02

– utan att sabba vikten!

Tvärt emot vad många tror är julmaten inte bara fet och farlig.

– Faran för många är i stället överdådet, och traditionen att frossa, säger Viktklubb.se:s dietist Josefine Jonasson.

Men är du lite matsmart kan du njuta av julbordet med gott samvete.

Allt hänger på vilka val du gör. Öser du på med Janssons, krämiga sillar, majonnässtinna röror och toppar med en stor skål ris a la Malta blir julbordet ingen smal upplevelse.

Fyll hellre tallriken med skinka, lax, grönkål, lutfisk, grovt bröd och kålrotslåda. Då behöver du inte ha viktångest.

– Och du behöver inte smaka på allt vid samma tillfälle. Välj med omsorg det du faktiskt vill äta och skippa resten, säger Viktklubbs dietist Josefine Jonasson.

Och ramla inte i den klassiska "allt eller inget"-fällan.

– Om du kastar in handduken så fort du avviker från din matplan kommer du aldrig att nå din målvikt, säger Eva Fjärstedt, motivationsexpert på Viktklubb.se.

– Träna dig i att tänka annorlunda. När du äter någonting onyttigt, tänk i stället "det här var en gång, vad kan jag lära mig till nästa gång?". Låt inte ett misstag stjälpa dina goda föresatser.

7 smarta tips

Behöver du en julbordsstrategi? Var så god, här är den.

Kolla läget Gå runt hela bordet och se vad som bjuds innan du hugger in.

Välj noga Du behöver inte äta av allt. Välj med omsorg och ta bara av det du tycker mest om.

Skåla lagom Alkohol är en riktig kaloribomb. Ta det lugnt med snapsandet och glöggen.

Ät långsamt Njut av maten och ta det lugnt. Lägg ner besticken mellan tuggorna och vänta gärna lite innan du tar påfyllning.

Grönsaker först Fyll tallriken med grönsaker först så får du garanterat med det gröna också.

3-rätters Tänk på julbordet som en 3-rätters middag så är det lättare att få koll på proportionerna. Förrätten och efterrätten är betydligt mindre än varmrätten. Det är först efter deserten som du ska känna dig mätt.

Behärska dig Ät dig mätt men inte mer. Du behöver inte frossa bara för att det är buffé.

Bra val

Skinka Magert när fettet skurits bort. Mycket protein, bra mineraler som järn, zink och selen.

Kokt potatis Mycket fibrer, inget fett.

Vörtbröd Lite sött, men mycket fibrer och lite fett.

Sill Bra fleromättat fett.

Sillsallad En relaltivt mager röra.

Lax, rökt och gravad Bra fleromättat fett.

Lutfisk Mager. Rik på proteiner och selen.

Fårfiol Ganska magert och ett bra miljöval.

Kalvsylta Magert. Rik på proteiner, järn, zink och selen.

Ägghalvor med lite kaviar Magert. Mycket proteiner, vitaminer och mineraler.

Brunkål och rödkål Mycket antioxidanter.

Grönkål Mycket antioxidanter, betakaroten och folsyra

Kålrotslåda Mycket fibrer, mineraler, antioxidanter

Apelsiner, mandariner Mycket anti-oxidanter, C-vitamin, mineraler och fibrer.

Nötter Bra fleromättat fett och en hel del mineraler.

Mindre bra

Håll igen på det här om du vill hålla formen.

Glögg (16 % alkohol) Mycket socker och alkohol.

Krämiga såser med majonnäs och gräddfil Mycket fett, ofta mättat.

Janssons frestelse, köttbullar, pastejer och korvar Mycket fett, särskilt mättat.

Revbensspjäll Mycket mättat fett.

Pressylta Mycket mättat fett.

Knäck, kola och choklad Mycket fett och socker.

5 smidiga sätt att tacka nej

Svårt att stå emot trugande vänner och familj? Pröva att säga att du...

Mår dåligt av livsmedlet i fråga. Det gör du ju eftersom du inte vill äta det.
Kör bil - fungerar om det gäller alkohol.
Inte tål livsmedlet - exakt orsak behöver du inte gå in i detalj på.
Har ätit för mycket av just den maten tidigare och nu vill välja något annat.
Faktiskt inte tycker om rätten i fråga.

Läs mer

Följ ämnen i artikeln