Gravid

presenteras av

Paret vill välja kön på nästa barn

Publicerad 2023-12-16

Nu är hon tvåbarnsmamma till två söner.

Om Sarah Tjulander ska ha ett tredje barn kommer hon åka med sin sambo till en klinik i Cypern, för att försöka få en tjej via IVF.

– Vi hade velat göra tvärtom, om vi hade fått två tjejer, säger hon.

I somras berättade influencern Sarah Tjulander och hennes sambo Oskar öppet om att de ska välja kön på sitt nästa barn via IVF utomlands.

– Med vår tredje vill jag inte chansa, sa Sarah, som då var gravid med deras andra son, till TV4 Nyheterna.

Nu har det gått tre månader och paret har inte ändrat sig i frågan.

– Vi känner att om vi ska ha ett tredje barn så kommer vi att göra så. Men just nu försöker vi komma in i tvåbarnslivet. Det lutar dock åt att vi kör på ett tredje barn även om vi inte bestämt hundra procent än, kanske inom två år.

 Sarah Tjulander, sambon Oskar och deras äldsta son.

Så mycket kostar det

Tanken på att välja kön på sitt barn dök upp när de bara pratade om att få barn ihop, då de läste om artisten John Legend och hans fru som använt IVF för att få just en dotter.

– Först skojade vi om det bara då det lät så sjukt, att det kanske var något vi också måste göra för att få en dotter då min kille har fem brorsor.

Paret tog kontakt med en klinik på Cypern för att höra om risker och kostnader. Och det är den kliniken de kommer att använda sig av när och om det blir dags.

– Behandlingen kostar cirka 40 000–50 000, sedan tillkommer andra kostnader som resan.

Varför känns det viktigt för dig att få en dotter?

– Jag skulle kunna identifiera mig med henne på ett annat sätt. Jag har själv en fin relation till min mamma.

– Men det är det ganska många som missförstår oss. Jag är absolut inte besviken för att vi inte har fått en dotter. Vi var förberedda på att vi skulle få två killar. Dessutom hade vi velat göra tvärtom, om vi hade fått två tjejer.

 Sarah Tjulander är mamma till två söner och vill försöka få en dotter med hjälp av IVF om de ska ha ett tredje barn.

”Inget vi står för”

De har fått blandade reaktioner efter att de var öppna med sitt beslut.

– Jag förstår att frågan är kontroversiell och att vissa är kritiska. Att det är en lyxfråga, att man ska vara glad om man ens kan få barn och att man ska låta det naturliga urvalet avgöra.

Det hon inte var beredd på var att flera skulle höra av sig, som relaterar till dem.

– Vissa skrev att de har gjort det här, eller att de ska göra men inte vågat berätta det. Det är vanligare än jag trodde att det var, att man har en inre önskan om könet.

Vad tänker ni kring att möjligheten att välja kön kan öppna upp för andra val av egenskaper, som ögonfärg?

– Det är inget vi skulle vilja göra och inget vi står för. Att designa barn helt fritt är inget vi är intresserade av.

– Vi har pratat om det moraliska och det var några turer fram och tillbaka innan vi bestämde oss. Det var inget vi bestämde oss för bara så där. Alla får ta sitt eget ansvar, och känna efter vad som känns rätt.

Sarah tror att det viktigaste är att de inte har några förväntningar på hur ens barn ska vara, baserat på könet.

– Vi pushar inte åt något håll och har inte några åsikter om vad våra barn ska hålla på med fotboll eller dans, eller vilka leksaker och färger de ska gilla.

”Inte etiskt försvarbart”

När man gör ett könsval via

IVFIVF är en behandling då ägg plockas ut och befruktas utanför kroppen. Ett befruktat ägg kallas för embryo. Några dagar efter befruktningen sätter läkaren in embryot i livmodern. Där fortsätter det förhoppningsvis att utvecklas till ett barn. så använder man sig av PGD, preimplantatorisk genetisk diagnos. Genom den tekniken kan man identifiera könskromosomer hos de befruktade äggen, embryon, för att fastställa vad för kön de har.

– Sedan kan det vara så att man går igenom behandlingen och så visar det sig att det bara är pojkar. Då kommer vi inte att avbryta processen, det hade känts jättehemskt, säger Sarah.

Sven-Eric Söder, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd, Smer.

Tekniken PGD används i Sverige men här är den reglerad. Här får man inte använda tekniken för att välja egenskaper på barn, utan endast för att säkerställa att man inte för vidare allvarliga, ärftliga sjukdomar.

– Det är inte etiskt försvarbart att kunna välja egenskaper på sina barn. Att kunna välja kön på barn innebär att man snabbt är på ett sluttande plan, då man gör barnet till en beställningsvara. Jag tror att det är få av oss som vill leva i ett sådant samhälle, säger Sven-Eric Söder, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd, Smer.

I till exempel USA finns det kliniker där man även kan välja egenskaper som hår- eller ögonfärg. Om det skulle bli tillåtet med dessa valmöjligheter överallt skulle det i förlängningen innebär risker, i ett övergripande samhällsperspektiv.

– Det kommer att främja en syn på att det finns ett idealtillstånd och en typ av människa, vilket naturligtvis inte stämmer.

– Medicinsk etik handlar om att analysera och besvara etiska frågeställningar. Det är viktigt att tänka efter före och analysera konsekvenserna innan exempelvis ny teknik och nya behandlingsmetoder introduceras.

Enligt kliniken The Fertility institutes, i USA, som TV4 Nyheterna varit i kontakt med, så har förfrågningar kring beställningar av kön och utseende ökat markant.

– Vi har en del svenska patienter, främst för könsselektion. Men när de får veta att de även kan välja ögonfärg väljer ungefär tio procent det. Vi har haft en ökning på ungefär 40 gånger när det gäller val av ögonfärg under de senaste 24 månaderna. Det blir allt mer populärt varje dag. säger Jeffrey Steinberg vid kliniken.

ANNONS

Produkter inom graviditet & amning:

I samarbete med

Prisjakt.nu