Hannas viktiga tips till föräldrar till barn med autism

Kolmården och Gröna Lund erbjuder speciellt band till barn som inte klarar av att köa

Publicerad:
Uppdaterad:

Relation | Family

För barn med autism och andra neuropsykiatriska funktionsvariationer kan besök på nöjesparker som Kolmården och Gröna Lund vara förödande på grund av allt köande. Nu sprids Hanna Naviers råd som kan lösa problemet för många familjer.

– Att få möjlighet att faktiskt kunna gå på Kolmården eller Gröna Lund och slippa köa betyder jättemycket för många, att man får delta på lika villkor som andra någon gång, säger hon.

I ett inlägg på sin Facebooksida ger Hanna Navier viktiga tips inför sommaren till föräldrar som har barn med autism eller annan neuropsykiatrisk funktionsvariation. Vissa av dessa barn har nämligen svårt att stå i kö, vilket kan avskräcka familjer från att besöka ställen som Gröna Lund och Kolmården.

– Att hamna i en kö kan skapa paniksituationer på plats och att barnet kraschar, det kan ge konsekvenser i många dagar efter.

Det många kanske inte vet, menar Hanna i sitt inlägg, är att flera nöjesfält erbjuder så kallade tillgänglighetsband som gör att barnen slipper stå i kö. Hon som själv är mamma till Lou, 6 och Nour, 4, som båda har autism, nyttjade bandet vid ett besök på Kolmården.

– Jag började nästan gråta när vi fick det där bandet, för att det var så himla känslomässigt att få göra en grej och att det funkade. Det blev dock ett antal jobbiga moment under den dagen, men det var inte köerna som gjorde det.

På bilden hälsar Hannas dotter Nour på Bamse innan alla andra barn.
Foto: Privat
På bilden hälsar Hannas dotter Nour på Bamse innan alla andra barn.

Hanna: Svårt att besöka lekparker

Hannas barn har båda svårt för köer, så hon vet hur det är att undvika vissa aktiviteter för att man vill undvika jobbiga situationer.

– För oss kan det bli rena situationer där barnet får panik. Det är jättesvårt att vara i exempelvis lekparken med mina barn, för att det är köer till lekredskapen. Så det finns mycket jag väljer bort på daglig basis som vi inte gör, säger hon och fortsätter:

– En av mina barn får verkligen panik och kan få meltdowns när det är jobbiga kösituationer. Vi var på Kolmården en gång innan vi fick diagnosen och det gick inte. Då åkte vi en karusell, men då fick en förälder köa istället, sen blev det blev inget mer åk.

1 av 4 | Foto: Privat
Hanna är mamma till två barn som har autism och hon vet vilken utmaning det kan vara att besöka nöjesparker.

Tillgänglighetsbandet på Kolmården gör skillnad

Flera föräldrar har hört av sig till Hanna efter hennes inlägg som har delats över tusen gånger. Många av dem tackar henne för informationen om tillgänglighetsbanden, för att de nu kanske kan åka på en resa i sommar. För även om bandet inte tar bort alla utmaningar som kommer med att besöka en nöjespark med någon som har en funktionsnedsättning, så gör det skillnad.

– Att få möjlighet att faktiskt kunna gå på Kolmården eller Gröna Lund och slippa köa betyder jättemycket för många, att man får delta på lika villkor som andra någon gång, säger hon och fortsätter:

– Alla som har exempelvis autism eller adhd har inte svårt att stå kö, men väldigt många har svårt för det. Det är inte så att det bandet här löser allt, men det här kanske gör att man kan åka på någon grej.

Foto: Tony Hultkvist
Hanna Navier.

Vissa kan tycka att det känns jobbigt att använda sig av möjligheten att slippa köa, på grund av folks dömande blickar och okunniga kommentarer. Hanna uppmanar dem att försöka strunta i det och hitta stöd hos varandra – dessutom hyllar hon nöjesparkerna som ser till behoven som finns hos barn med denna typ av dolda funktionsnedsättningar.

– Man får ett erkännande genom att de ser vad som är svårt och ser till att lösa det. Det är så fint att få möjligheten att ge sitt barn sånt som andra kan ge sina barn.

Fakta: Tillgänglighetsband

Här kan du läsa mer om hur det funkar på Gröna Lund och Kolmården gällande tillgänglighet för barn med en neuropsykiatrisk funktionsvariation. Hanna tipsar om att man ska kontakta de nöjesparker man är intresserad av att besöka för att se vad de har att erbjuda, de flesta brukar vara tillmötesgående.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY