15-åriga Wilma kämpar för sin brors rätt i samhället

Har Downs syndrom och svår form av autism

Publicerad 2020-06-06

14-årige Elias har en svår funktionsnedsättning.

Hans storasyster Wilma gör allt för att sprida kunskap om hans situation, för att göra livet lättare för honom.

– Min bror är inte som alla andra utan en egen version. Det är inget fel på det, det är coolt och sticka ut från normerna som vi faktiskt skapat.

Wilma och hennes familj har kämpat för Elias i flera år.

15-åriga Wilma Dahlströms ett år yngre bror Elias har Downs syndrom, en svår form av autism och en mindre cp-skada som påverkar det högra benet så pass att han behöver hjälpmedel som rullstol.

– Jag umgås mycket med honom, vi leker ”barnlekar” som han tycker är roliga. Vi är nära varandra trots hans funktionsnedsättning.

Hon och familjen har utkämpat en lång kamp för Elias rättigheter i samhället och att han och familjen ska få den hjälp de behöver – som att han ska få bo på korttidsboende och ha assistans. Wilma upplever att det är svårt att få behoven tillgodosedda, speciellt i mindre kommuner.

– Vi bor i Nässjö som är en ganska liten kommun. Oftast när man bor på ett mindre ställe så finns det inte tillräckligt med pengar, så min bror är för dyr för kommunen.

– Barn med speciella behov kostar ofta kommunerna mycket. Jag tror det är för att kommunerna lägger pengarna på annat och inte prioriterar dem. Som att exempelvis sanera klotter. Det är onödiga pengar när barn behöver hjälp. Lite klotter på en vägg dör ingen av men familjer som inte får hjälp kan dö av utmattning.

Wilma och Elias som små.

Efter många turer, där bland kammarrätten varit inblandad, bor Elias just nu på korttidsboende varannan vecka. Annars får familjen klara sig själva, utan assistans, även om de skulle behöva mer avlastning.

– Min bror är ju en del av en vår vardag och därmed även hans svårigheter vilka vi inte alltid kan förstå. Det är jobbigt, även för mig som syster blir det jobbigt. Vi alla påverkas av hans svårigheter på olika sätt.

”Tänker på Elias varje dag”

Wilma sprider kunskap om sin lillebror. Bland annat har hon föreläst i en kyrka om hur det varit att växa upp med honom, hon har även föreläst för en gymnasieklass.

– Jag pratar mycket om honom i skolan och har gjort skoluppgifter på ämnet.

Hon har träffat många som saknar kunskap om människor som Elias.

– Det är mycket därför jag vill belysa att han och andra är lika mycket värda som oss andra. Min bror är inte som alla andra utan en egen version. Det är inget fel på det, det är coolt och sticka ut från normerna som vi faktiskt skapat. Man ska inte vara rädd för det som är annorlunda.

Wilma menar att allmänhetens syn på folk med funktionsnedsättningar är problematisk i stort och att det är därför som dessa inte prioriteras.

– Det är inte länge sedan det var 70-talet och vi låste in dem. Än i dag har vi samma tankar, värderingar och känslor om folk med funktionsnedsättningar, det är därför samhället glömmer bort att det är människor som behöver hjälp.

– Jag tänker på Elias och hans situation varje dag. Det sitter i bakhuvudet. Det är många i hans sits som har det väldigt svårt. Det är synd att omgivningen inte står upp för dem som behöver.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

MER OM FAMILY