Här är färgerna du ska undvika på barnets badkläder

Studie om vilka färger som syns bäst och sämst i vatten

Publicerad 2023-07-15

Sommar och sol innebär mängder av svalkande bad.

Enligt en studie kan färgen på badkläderna vara avgörande om det värsta inträffar – förlita dig inte helt på det bara.

– Man ska ha klart för sig att badkläderna inte är ett vaccin mot drunkning, säger Mikael Olausson, generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet.

I juni skrev Aftonbladet att det än så länge i år är dubbelt så många som drunknat jämfört med motsvarande period förra året, enligt siffror från Svenska livräddningssällskapet.

Två av orsakerna är värmen och att simkunnigheten minskat bland barn i Sverige.

En drunkning sker oftast tyst och kan vara svår att upptäcka. Något som då kan vara avgörande, om olyckan är framme, är färgen på badkläderna enligt en studie från 2021 gjord av företaget Alive Solutions Inc, som är specialiserade på vattensäkerhet.

De har testat hur pass olika färger på badkläder syns i pool-, sjö- och havsvatten, skriver Today.

Så här såg de olika färgerna ut i poolvatten.

Så här syntes färgerna i poolvatten.

Bilderna på den översta raden visar hur väl färgen syns när det är stilla vatten och bilderna på den nedersta raden visar när vattenytan rör sig.

Färgerna som syntes bäst var neonrosa och neonorange, och färgerna som syntes sämst var ljusblått och vitt, slår företaget fast.

– Även om de mörka färgerna syns på en ljus poolbotten kan de ofta förväxlas med att vara en hög med löv, smuts eller en skugga, säger de.

Samma färger testades i sjövatten, med dålig sikt, en dag med varierande sol och moln.

Första radens bilder är hur färgerna ser ut ovanför ytan, andra radens bilder under ytan när man står och tittar från land och tredje raden under ytan i ett båt- eller bryggperspektiv.

Så här syntes färgerna i sjövatten.

De bäst synliga färgerna var neongult, neongrönt och neonorange. Vit färg kom på fjärde plats men färgen kan lika gärna förväxlas med ljus- eller molnreflektioner och är därför inte det ultimata valet.

Resten av färgerna smälte mer eller mindre in i vattnet och syntes därmed sämst. Färgen på botten, vattnets klarhet och vädret påverkar också färgernas synlighet, menar företaget.

Det man dock ska ha i åtanke är att det i slutändan inte spelar någon roll vilken färg det är på badkläderna om du inte övervakar barnen noggrant, slår de fast.

”Är inget vaccin mot drunkning”

Det menar även Mikael Olausson, som är generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet.

– Vi tycker det är bra att man gör sig synlig generellt, men man ska ha klart för sig att badkläderna inte är ett vaccin mot drunkning. Barnet kan fortfarande drunkna, trots synliga badkläder. När det kommer till små barn och inte simkunniga ska du vara med barnet när det är i vattnet, föräldrar som är det behöver inte leta efter det på botten.

Råden kring barn och bad är följande:

  • Barn under tolv år ska inte bada ensamma, oavsett om de är simkunniga eller inte.
  • Barn över tolv år, som är simkunniga, kan bada själva tillsammans med kompisar, om vårdnadshavaren tycker det är okej. Det gäller att väga in mognad, badvett och om man kan säga nej till grupptryck.
Mikael Olausson.

Hur ska man agera när man är med sitt barn och badar för att minimera risken för drunkning?

– Små barn ska man alltid vara nära och bada tillsammans med, kan de inte simma gäller det att hålla max en armlängds avstånd så att man snabbt kan greppa tag om det behövs. Den vuxna själv måste vara simkunnig och vara van och trygg med vatten. Sedan när barnet blir äldre och kan simma är det viktigt att man är närvarande, som att stå på bryggan eller vid strandbrynet.

– Hela idén med barn och bad är att de kräver övervakning, de ska aldrig lämnas ensamma. Lek kan snabbt bli allvar och en situation kan snabbt utvecklas till att bli livsfarlig.

Vårdnadshavare, eller den vuxna personen som är med barnet vid vattnet, har det absoluta ansvaret över barnets säkerhet. Sedan kan man som medmänniska reagera om man lägger märke till något som ser tokigt ut.

Har du några generella uppmaningar att skicka med i sommar?

– Generellt så underskattar folk hur fort det går när någon drunknar, det kan räcka att du vänder dig om. En annan del är att folk överskattar sin egen förmåga när det kommer till att simma, att de tror sig klara av mer än vad de egentligen gör. Så testa din simkunnighet.

– Och kom ihåg, det är kul och bra att bada, och det stärker folkhälsan. Det är inte farligt under rätt förutsättningar.

Bada säkert i sommar, och ha kul, är budskapet.

Svenska livräddningssällskapets råd för säkrare bad

  • Testa din simkunnighet. Du är simkunnig om du kan falla i på djupt vatten, få huvudet under, och efter att du tagit dig upp till ytan simma 200 meter i en följd varav 50 meter ryggsim.
  • Var alltid nära badande småbarn och ej simkunniga personer. Vi rekommenderar en armlängds avstånd.
  • Bada och simma alltid tillsammans med andra simkunniga vuxna. Låt gärna någon övervaka från land.
  • Simma synligt för andra om du ska simma långt. Simma längs strandkanten eller mellan bryggor där du bottnar. Inled med intervaller för att vänja dig vid vattentemperaturen.
  • Använd alltid flytväst i samband med båtliv till sjöss, både som förare och passagerare.
  • Tidigt larm till 112 kan vara livsavgörande vid en drunkningshändelse. Varje sekund räknas.

Källa: Svenska livräddningssällskapet