Mer samverkan krävs för att stoppa drogen spice

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2014-11-27 | Publicerad 2014-11-24

Moderaterna: Skola och polis bör tillsammans fånga upp unga i riskzonen

Beatrice Ask (M).

Utbredningen av nätdrogen spice oroar. Alliansregeringen tog flera viktiga steg för att motverka narkotikaanvändning bland unga. Dock kvarstår många utmaningar som ökningen av nätdroger som spice, ungas tillåtande attityder till narkotika och det faktum att Sverige ligger i underkant när det gäller påföljder för de grövsta narkotikabrotten.

Narkotikahandeln genererar ofta grov brottslighet och bildar en bas för organiserad brottslighet. Samtidigt riskerar användandet av spice och andra droger att bita sig fast i stora ungdomsgrupper. Detta måste motverkas. Kampen mot narkotikan är ett långsiktigt arbete som ständigt måste utvecklas eftersom kriminaliteten förändras. Nya droger tillkommer liksom försäljningskanaler. All erfarenhet talar för att vi fortsatt måste föra en restriktiv narkotikapolitik där köp, försäljning och användning av narkotika är kriminaliserat.

Synen på droger har förändrats över tid. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har det skett en attitydförändring hos ungdomar om risker med att testa cannabis. Detta är oroväckande. Bland pojkarna i årskurs 9 har andelen som anser att testa cannabis är förknippat med stor risk minskat något. Attitydförändringen bland gymnasieelever är desto tydligare. Trots att det inte går att se en tydlig ökning av narkotikaerfarenheten bland skolungdomar under senare så tycks uppfattningen om cannabis skadlighet ha mildrats något. Risken finns att en liberalare inställning till cannabis även spiller över på syntetiska droger som spice.

Alliansregeringen gjorde det möjligt att drogtesta barn under 15 år. Förfarande vid klassificeringen av narkotiska preparat är betydligt snabbare i dag jämfört med hur det var tidigare. Vi har också gjort det möjligt för polis och tull att beslagta substanser i avvaktan på beslut om klassning. Det är positivt att Folkhälsomyndigheten nu har listat den substans i spice som senast varit omnämnd i medier, så att den kan kriminaliseras. Men mer behöver göras.

Alliansen har nyligen lagt 50 skarpa förlag på rättsområdet. Vi föreslår en ökad samverkan kring det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Ju tidigare samhället reagerar när unga är på väg i en negativ riktning, desto större är chansen att bryta den utvecklingen. Möjligheten att drogtesta tidigt, liksom att polisen ska utreda brott också när misstänkta är under 15 år behöver utvärderas.

Vi föreslår också att Polisen bör ha ett utvecklat samarbete med varje skola och att polis och socialtjänst som upptäcker unga i riskzonen till kriminalitet ska kontakta föräldrarna för ett orossamtal. Vi vill också skärpa straffen för narkotikabrott för att komma åt den grova organiserade narkotikahanteringen och genom det förhindra att fler ungdomar börjar med narkotika.

Moderaterna vill fortsätta verka för en restriktiv narkotikapolitik, såsom vi gjort under åtta år i regeringsställning. Genom lagstiftning, opinionsbildning, förebyggande arbete och insatser från polis och andra myndigheter går det att begränsa tillgången till narkotika. Mot oss står till exempel Miljöpartiet som inte vill skärpa straffen för narkotikabrott medan Socialdemokraterna traditionellt stått bakom Sveriges restriktiva narkotikapolitik. Frågan är vad den nu sittande regeringen tänker om narkotikapolitiken framöver?

Beatrice Ask