Sverige blir ett säkrare land med DCA-avtalet

Regeringen: I dag lämnar vi över lagförslaget om avtalet med USA till riksdagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-05-08

I dag lämnar regeringen över propositionen om DCA-avtalet till riksdagen. I debatten sprids ett antal felaktigheter och missuppfattningar om avtalet med USA, ofta från de som också är motståndare till Sveriges medlemskap i Nato, skriver Tobias Billström och Pål Jonson.

DEBATT. Regeringen har i dag beslutat att överlämna propositionen om DCA-avtalet (försvarssamarbetsavtalet mellan Sverige och USA) till riksdagen. Med avtalet på plats kan Sverige tidigt, snabbt och effektivt få militärt stöd av USA i ett försämrat säkerhetspolitiskt läge, noga reglerat och med svenskt samtycke.

Det innebär att den som överväger att anfalla Sverige behöver förhålla sig till att amerikansk trupp och materiel snabbt kan komma till undsättning eller finnas på plats i förväg. Detta kan förebygga uppkomsten av väpnade hot.

Avtalet är därför avskräckande och stabiliserande. Det minskar risken för att krig bryter ut och gör Sverige säkrare.

 

Det allvarliga säkerhetsläget innebär att vi skyndsamt behöver stärka vår säkerhet. Det var mot den bakgrunden Sverige valde att gå med i Nato. Det är därför vi rustar upp det militära och civila försvaret kraftigt.

Med DCA-avtalet förstärks vårt Nato-medlemskap genom ett närmare samarbete med USA som möjliggör fler övningar, förhandsslagring av amerikansk materiel och amerikansk tillgång till vissa militärbaser och övningsfält.

 

Det finns goda skäl till att utländsk militär regleras noga och det görs i DCA-avtalet. Respekt för folkrätten slås fast i avtalets första artikel.

Det som utförs inom ramen för avtalet bygger på svenskt samtycke. All verksamhet som omfattas av avtalet måste ske i enlighet med Sveriges suveränitet, lagar och internationella rättsliga förpliktelser.

Som inbjudna till Sverige måste därför USA respektera att vi säger nej till kärnvapen och permanenta utländska baser. USA måste alltid informera Sverige ifall de för in materiel, inklusive när, vad det är och hur mycket.

Om något är lagligt i USA men olagligt i Sverige gäller svensk lag

Sverige är inte ensamma i bedömningen att möjligheten till i förväg planerade och snabba militära förstärkningar från USA ökar säkerheten. Regeringar med olika politiska majoriteter i länder nära Ryssland och kring Östersjön så som Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen har alla ingått DCA-avtal med USA.

I debatten sprids ett antal felaktigheter och missuppfattningar, ofta från de som också är motståndare till Sveriges medlemskap i Nato.

Ett exempel är att om en amerikan utsänd genom DCA-avtalet skulle begå ett brott i Sverige så går den personen automatiskt fri. Avtalet tydliggör tvärtom att amerikansk personal omfattas av både amerikansk och svensk lag och att Sverige har möjlighet att ta tillbaka domsrätten i fall som vi anser är av särskild betydelse.

Om något är lagligt i USA men olagligt i Sverige gäller svensk lag.

 

Ett annat är ihärdiga men felaktiga påståenden om att kärnvapen skulle kunna placeras på svensk mark som en följd av avtalet. Det stämmer inte.

DCA-avtalet kommer inte innebära att kärnvapen placeras i Sverige.

Avtalet bygger på svensk suveränitet och samtycke och det finns en bred politisk samsyn om att det på samma sätt som i övriga nordiska länder inte finns skäl att ha permanenta utländska baser eller kärnvapen på vårt territorium i fredstid. 

 

Utvecklingen på det säkerhetspolitiska området gör att behovet av ett DCA-avtal inte är mindre än vad det var för omkring ett och ett halvt år sedan då regeringen offentliggjorde att samtal med USA hade påbörjats.

Företrädare för alla kommuner som har en anläggning som omfattas av DCA-avtalet haft möjlighet att delta på informationsmöte och en bred remissrunda har genomförts med i huvudsak neutrala eller positiva svar.

Lagrådet har granskat förslaget och funnit att det står i överensstämmelse med grundlagen, och de har inte i övrigt några principiella invändningar. Ett antal lagtekniska synpunkter och förslag har lämnats vilket inneburit mindre ändringar i förslaget.

 

Sverige värnar om den europeiska säkerhetsordningen och folkrätten. I det rådande allvarliga säkerhetsläget bidrar vi bäst till en fredlig utveckling genom att förstärka vår förmåga att försvara oss, tillsammans med våra allierade.

Ett fördjupat och utökat försvarssamarbete med USA är ett naturligt led i denna utveckling och bidrar till ökad stabilitet i norra Europa.


Tobias Billström, utrikesminister (M)
Pål Jonson, försvarsminister (M)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.