Åkesson är farlig för skolan – ökar klyftor

Debattören: Sverigedemokraterna vill göra skillnad på elev och elev

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-03-14 | Publicerad 2017-03-06

Lena Hallengren (S) är rädd för att M ska ge Sverigedemokraterna inflytande över skolpolitiken: SD har en politik för att göra skillnad på folk och folk, på område efter område. Skolan är inget undantag.

Som ordförande i riksdagens utbildningsutskott måste jag alltid hålla mig saklig. Låta alla komma till tals och redogöra för sina ståndpunkter. Efter två och ett halvt år med denna uppgift vet jag därför en hel del om vad Sverigedemokraterna vill med svensk skola.

”Men vänta nu”, tänker ni kanske. Spelar det någon roll? SD får väl inte bestämma över skolpolitiken? Jag hoppas verkligen att de inte får det.

Moderaterna har nu meddelat att de vill göra upp med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott. De har ännu inte berättat kring vilka frågor de vill samarbeta. Men en sak är säker. Vill man ha Sverigedemokraternas stöd, så kommer det att kosta.

Sverigedemokraternas budget innehåller neddragningar på skola och välfärd på över 30 miljarder kronor bara i år. Det handlar bland annat om att slopa regeringens satsning på att anställa fler lärare och annan personal i lågstadiet och förskoleklassen och ta tillbaka satsningen på karriärtjänster och på lärarnas löner, vilket skulle sänka lönen för tiotusentals lärare.

Sverigedemokraterna har en vision om ett segregerat skolsystem med särskilda skolor för olika elevgrupper. Nyanlända elever ska gå i ett experiment som SD döpt till förberedelseskolor, där de ”kan få gå i nio år”. Jag kan tala om att det tar väldigt lång tid att lära sig svenska om man går i en skola med bara andra nyanlända. Därför är det en kontraproduktiv politik.

Sverigedemokraterna vill avskaffa modersmålsundervisningen. Trots att all forskning visar att modersmålsundervisning gör barn bättre även på svenska. Trots att forskning visar att det hjälper dem höja sina kunskaper även i andra ämnen. Inte heller detta är fakta som SD vill lyssna på.

De vill slå fast att ”samtalsspråket i skolan ska vara svenska”. Vem som ska kontrollera att eleverna på rasten inte talar till exempel franska, meänkieli eller arabiska, eller vad straffet ska vara för den som bryter mot regeln är frågor som SD lämnar obesvarade.

I stället för att ha en skola där man har ambitionen att åtgärda problem som uppstår vill de ha jourskolor för alla elever som har problem, till exempel är utåtagerande eller stökiga, dit ”den elev som inte fungerar i den normala skolsituationen ska kunna flyttas med omedelbar verkan”. Hur bra blir den skolan? Är det någon som tror att det kommer vara ordning i de klassrummen?

Tidigare föreslog Sverigedemokraterna också att pojkar och flickor skulle kunna separeras i undervisningen. Det var först nyligen de ändrade sig på just den punkten.

Sverigedemokraterna bryr sig inte om ojämlikheten och marknadiseringen av skolan. Stefan Jakobsson, skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna har sagt att friskolor får ”ta ut vilka vinster man vill, det är som vilket företag som helst”.

Men en elevs skolgång är inte vilken vara som helst. Den går inte i repris.

Svenska skattebetalares pengar som slussats ut till skatteparadis kan inte stoppas tillbaka i skolan. Det är ett perspektiv som saknas hos Sverigedemokraterna – ett parti vars två år gamla skolprogram enligt dem själva är ”väldigt inaktuellt”.

Vi socialdemokrater vill att den svenska skolan åter ska bli en mötesplats för elever med olika bakgrund. Ingenjörens barn ska möta industriarbetarens. Pojkar och flickor från olika hem ska lära sig tillsammans och kunna bli kompisar. Alla skolor ska ta emot nyanlända elever, inte bara några få.

Sverigedemokraterna har en politik för att göra skillnad på folk och folk, på område efter område. Skolan är inget undantag. Låt oss hoppas att Moderaterna inte är beredda att låta barnen betala priset för deras önskan om att nå regeringsmakten.


Lena Hallengren, ordförande riksdagens utbildningsutskott (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.